CROW lanceert verzamelplaats databronnen en inwintechnieken

13 december 2017

Gedegen verkeersonderzoek staat aan de basis van een betrouwbaar, veilig en schoon verkeerssysteem. Daarbij speelt dat we leven in tijden van overvloed: er komen voortdurend nieuwe meettechnieken (‘floating car data’, GSM-gegevens, OV-Chipcard, etc.) en slimme analysemethoden bij. Alles lijkt wel meetbaar. En meten is tenslotte weten. Wie ziet door de bomen het bos nog? Kennisplatform CROW komt daarom met de Wiki Meet en Weet, waar databronnen en inwintechnieken zijn verzameld die beschikbaar zijn voor het beantwoorden van beleidsvragen op het gebied van verkeer en vervoer.

De term Wiki slaat op de techniek en vormgeving van de portal: die heeft veel weg van de online encyclopedie Wikipedia. De site is gratis te gebruiken. CROW is de portal gestart om overzicht te bieden in het enorme en groeiende aanbod van meettechnieken. En bovendien dient de site het gemak: onderzoekers hoeven niet allerlei verschillende websites te gebruiken, zo is de gedachtegang.

Nieuwste inwinmethodes
Klaas Friso was namens DAT.Mobility bij dit project betrokken, evenals Nico Aardoom en Wim Korver van Goudappel Coffeng. Klaas Friso: ,,CROW vroeg ons om de actualisatie van het handboek, voorheen deden we dat op papier. Toen hebben we bedacht dat het in deze tijd een goed idee zou zijn om dit in een wiki-achtige opzet te maken, waarbij de gebruiker overzicht krijgt van welke data/inwintechnieken beschikbaar zijn, voor welke beleidsvragen deze geschikt zijn en en passant een inzicht krijgt in de nieuwe inwinmethodes.’’

In de Wiki kunnen inwintechnieken en databronnen worden gevonden inclusief een koppeling met beleidsindicatoren, voorzien van een rating en review. Klaas: ,,Zo kun je er ook achter komen wat je collega’s ervan vonden. Er worden voortdurend nieuwe technieken en bronnen ontwikkeld dus als je iets mist kun je ook zelf inwintechnieken, databronnen en praktijkvoorbeelden toevoegen. Op deze interactieve manier kan iedereen zijn kennis en ervaringen delen en blijft het up-to-date.”

De Wiki maakt de gebruiker wegwijs in de mogelijkheden, biedt antwoord op vragen en heeft genoeg informatie beschikbaar om te gebruiken voor onderzoek. Nadat er een account is aangemaakt kan er door de gebruiker zelf informatie worden toegevoegd. Ga direct naar de Wiki Meet En Weet.