“Jullie zouden eens wat aan die scooters moeten doen”

16 oktober 2018

Italiaanse delegatie ziet veel mogelijkheden voor fiets, maar:
“Jullie zouden eens wat aan die scooters moeten doen”

Recent leidde adviseur Danny van Beusekom namens Goudappel Coffeng een groep Italiaanse vervoersplanologen rond in Amsterdam. De ambtenaren uit Bologna, Turijn, Florence, Rome en Palermo waren in Nederland op uitnodiging van de Dutch Cycling Embassy (DCE).

Danny, die vloeiend Italiaans spreekt, gidste hen door de hoofdstad, vertelde over ons fietsbeleid en liet voorbeelden zien van fietsparkeren en onze fietsinfrastructuur, waaronder de shared space-oplossing bij Amsterdam Centraal en de onlangs geopende ondergrondse fietsparkeergarage bij het Beursplein. Danny: “Deze groep planologen was op zoek naar mogelijkheden om leefbaarheidsproblemen in de binnenstad op te lossen. Ze hebben hier mooi inspiratie kunnen opdoen met de fiets als belangrijkste oplossingsrichting. Ze waren erg onder de indruk van de manier wij de fiets een plaats hebben gegeven.” Behalve vervoersplanologen waren ook Luca Zampieron en Andrea Graziano van Cittasottoscacco aanwezig, een bureau voor stedelijke ontwikkeling.

Het meest opmerkelijke moment deed zich voor toen een van de delegatieleden, al geheel en al overtuigd en in ‘de fietsstand’, achteloos maar serieus opmerkte: “Die scooters, daar zouden jullie eens paal en perk aan moeten stellen. Die zijn zo vervuilend en hinderlijk aanwezig. Daar moet echt iets aan gedaan worden.”