Live demonstratie Common Operational Picture tijdens Intertraffic

16 maart 2018

Tijdens Intertraffic 2018 kunnen bezoekers kennismaken met de Common Operational Picture (COP). Vanuit een nagebootst COP in entreehal C is te zien hoe er vanuit dit gedeelde beeld door de verschillende wegbeheerders gezamenlijk en real-time gestuurd wordt op de doorstroming van verkeer rond de Intertraffic. De kracht van een COP is dat alle beschikbare publieke en private verkeersinformatie samen in één overzichtelijk scherm, wat tegelijkertijd op verschillende verkeerscentrales beschikbaar is. Het geeft in een oogopslag een overzicht van de actuele verkeerssituatie, parkeersituatie en andere relevante informatie tijdens bijvoorbeeld evenementen.

Samengesteld beeld
Op basis van dit samengestelde beeld kunnen wegverkeerleiders en beheerders beslissingen nemen over de inzet van aan- en uitrijroutes en de verdeling van auto’s over parkeergarages. Via toepassingen zoals Flitsmeister en Livecrowd komt real-time reisinformatie bij reizigers terecht en is op sociale media te volgen wat de situatie op de weg rondom de RAI is.

Reiservaring
Door zelf de reiservaring aan te gaan op weg naar de Intertraffic en na aankomst te horen welke verkeersmaatregelen er genomen zijn, kunnen bezoekers beoordelen of de dienst Common Operational Picture in de eigen praktijk toepasbaar is.

Getest tijdens evenementen
De COP is ontwikkeld door Praktijkproef Amsterdam samen met een consortium bestaande uit Technolution, KPN, Goudappel Coffeng/DAT.Mobility, Brand MKRS creative agency, Be-Mobile en Flitsmeister. Het systeem is getest tijdens drukke evenementen in het Amsterdam ArenA-gebied, zoals optredens van U2, de Rolling Stones en wedstrijden van het Nederlands Elftal en Ajax. Kijk voor meer informatie op www.praktijkproefamsterdam.nl/COP. Hier is ook een filmpje over de test in het Amsterdam ArenA-gebied te bekijken.

Praktijkproef Amsterdam
De Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een serie grootschalige praktijktesten met het integreren van innovatieve systemen in de auto en op de weg. De proeven leveren nieuwe en verbeterde diensten op voor weggebruikers. Met als doel een betere doorstroming van het verkeer, veiliger verkeer en een schonere stad. Daarnaast leiden de proeven tot nieuwe markten voor het bedrijfsleven.
De Praktijkproef Amsterdam is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Stadsregio Amsterdam. De proef werkt nauw samen met bedrijven en universiteiten.