NVVK-prijs voor Rianne Roeleveld

13 juni 2018

Onze adviseur Rianne Roeleveld heeft op donderdag 7 juni de NVVK-prijs (Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde) in ontvangst mogen nemen voor haar scriptie ‘Botsende concessies’ (een prijs van 2.000 euro). Van de 25 inzendingen werd haar scriptie (voltooid aan de TU Delft) tot beste verkozen. Haar presentatie leverde ook nog de Publieksprijs op. 

Uit het juryrapport: 'Een botsing met een tram loopt meestal niet goed af. In een auto is dat al zo, maar je overlevingskansen als fietser of voetganger zijn helemaal dramatisch. Toch ontbreekt goed inzicht in de structurele ongevalsoorzaken, althans tot voorkort, want de masterscriptie van Rianne Roeleveld brengt daarin verandering. In een heldere schrijfstijl neemt de auteur de lezer mee naar de wereld van het tramvervoer, overschatte veiligheidssystemen, onoplettende door mobieltjes afgeleide verkeersdeelnemers en bezorgde trambestuurders. De scriptie verdiept zich in het Haagse trambedrijf, maar doet ook aanbevelingen op nationaal niveau; onder meer voor betere landelijke registratie van ongevaldata. Alhoewel er onvoldoende specifieke ongevaldata zijn om conclusies uit te trekken, is de auteur doorgegaan met de verkregen gegevens. Hierbij wordt een aantal knelpunten blootgelegd waaraan diverse aanbevelingen zijn gekoppeld. Dit spoor zou het tramwezen verder moeten willen volgen. Het onderwerp is uitgebreid onderzocht, waarbij diverse trambedrijven zijn betrokken. De zogenoemde blackspotanalyse van tramincidenten ziet er gedetailleerd en zorgvuldig uit. De scriptie levert uiteindelijk pseudoregelgeving op, hetgeen belangrijk is voor het tramwezen in Nederland. Deze nieuwe en vooruitstrevende visie heeft de jury doen besluiten de NVVK-juryprijs voor de veiligheidskunde 2018 toe te kennen.’

Rianne Roeleveld: "Ik ben natuurlijk blij met deze prijs. Het is bijzonder dat dit onderwerp mensen blijft interesseren om zo met z'n allen Nederland uiteindelijk een stukje veiliger te maken.

Meer over haar scriptie is hier te lezen. 

 

Foto: Henk Ganzeboom, Kobalt Fotografie DuPho