Onderzoeksresultaten naar geeltijden trekt ook aandacht in Engeland

22 september 2016

Tijdens het tweedaagse Annual Traffic Signals Symposium, op 15 en 16 september op de Universiteit van Warwick, heeft adviseur verkeersmanagement Luc Prinsen de resultaten van het ‘Onderzoek Geeltijden’ gepresenteerd. ‘De presentatie maakt duidelijk wat we in Nederland kunnen met de analyse van vri-data. Dit was voor Engelse begrippen ook een redelijk onbekend fenomeen.’

Het evenement, dat alweer voor de 21e keer werd georganiseerd door JCT Consultancy Ltd, trok 250 bezoekers naar het symposium. De sprekers (over onder meer het gebruik van big data, regelgeving, toepassingen en onderzoeken) vonden een gehoor tegenover zich dat bestond uit vertegenwoordigers uit de (verkeerslichten)industrie, overheden en adviesbureaus. Luc Prinsen zette het ‘Onderzoek Geeltijden’ op de kaart in Engeland. Dit onderzoek, dat Goudappel Coffeng eerder uitvoerde in opdracht van IVER maakt duidelijk wat we in Nederland kunnen met de analyse van vri-data. Luc Prinsen: ‘Je kon goed merken dat dit voor een deel nieuwe materie was voor de aanwezigen maar ik merkte dat mijn presentatie goed werd ontvangen. In Engeland werkt men met vaste geeltijden voor iedere situatie. Het in andere landen toepassen van verschillende geeltijden voor verschillende snelheden is nieuw voor hen. Positieve reacties kreeg ik ook voor de aandacht in het onderzoek voor het gedrag van weggebruikers,’ aldus Prinsen.

Behalve deze presentatie stonden ook onderwerpen als het gebruik van big-data voor reistijdvoorspellingen, het automatisch aanmelden van visueel gehandicapten bij voetgangersoversteken, in-car snelheidsadvies op basis van informatie uit verkeerslichten en veilig fietsverkeer en fietsvriendelijke regelen in London op de agenda.