Ook in Italië volop mogelijkheden voor binnenstedelijke fietsnetwerken

19 juni 2019

Adviseur Danny van Beusekom sprak – op verzoek van de Dutch Cycling Embassy (DCE) en namens Goudappel Coffeng – begin juni tijdens het Napoli Bike Festival over de mogelijkheden die ‘de fiets’ biedt.

Samen met vertegenwoordigers van onder meer het Napoli Bike Festival, de gemeente Napels en de Nederlandse ambassade in Rome ging hij in debat over de voordelen van fietsen voor de stad Napels en haar inwoners.

Economische aspecten
“Het fietsfestival werd nu voor de 8e keer gehouden en langzamerhand verschuift de aandacht tijdens dit evenement ook van recreatief fietsen naar fietsen als verplaatsingswijze,” zegt Danny van Beusekom. “Er is ook aandacht voor de economische aspecten van het fietsen (de benifici economici). We hebben het onder meer gehad over hoe goedkoper en gezonder fietsen is en hoe gunstig de aanleg van fietsparkeerplaatsen is voor de lokale ondernemers.”

Koudwatervrees
In Napels, waar men nog heel wat uitdagingen heeft op het gebied van luchtkwaliteit en (verkeers)veiligheid, zijn echt volop mogelijkheden voor investeringen in fietsroutes om zo het fietsgebruik te bevorderen. “Het lijkt erop dat de ondernemers nu nog vooral koudwatervrees hebben. Ze denken: het feit dat automobilisten minder in het centrum terecht kunnen gaat me omzet kosten. Uit onze Nederlandse ervaringen blijkt dat juist het omgekeerde het geval is: het levert de binnenstedelijke ondernemers meer omzet op, zeker als er ook voldoende aandacht is besteed aan een prettige inrichting van de openbare ruimte. Achteraf zijn de ondernemers dan juist blij dat er fietsnetwerken en – voorzieningen beschikbaar zijn gekomen.”

De visie van The Dutch Cycling Embassy, waaraan Goudappel Coffeng ook heeft meegewerkt. 

De visie is hier te downloaden.