Samenwerking, durf en schaalbare concepten voorwaarden voor prettige leefomgeving met mobiliteitshub

14 april 2019

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst ‘Op weg naar een Mobiliteitshub’ die Goudappel Coffeng op woensdag 10 april organiseerde in het Utrechtse Stadskantoor stond een groep koplopers aan de overheidskant (gemeenten en provincies) en de private kant (ontwikkelaars en mobiliteitsaanbieders) centraal. “We hebben veel voorbeelden van slimme mobiliteit in korte tijd voorbij zien komen,” zegt initiatiefnemer Nick Juffermans van Goudappel Coffeng na afloop tevreden vast.

In het plenaire gedeelte reflecteerden wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht, David van der Hulst van VolkerWessels en Ingrid Staffhorst van Next Urban Mobility op wat er nodig is om een prettig leefklimaat, kwalitatieve woningen en goede mobiliteit te garanderen: samenwerking, durf en schaalbare en duurzame concepten. 

Dankzij 7 casussen ontstonden levendige discussies met de aanwezigen. De casussen kenden verschillende invalshoeken en toonden direct dat mobiliteitshubs verschillende verschijningsvormen kennen. Kun je specifieke OV-knooppunten nog meer opwaarderen? Welke kwaliteit en functies zou je moeten toevoegen en hoe maak je dit sociaal aantrekkelijke plekken? Mede dankzij de inbreng van NS Stations, OV-bureau Groningen-Drenthe en de provincie Noord-Brabant konden we dieper ingaan op deze vraagstukken. De gemeente Utrecht en Arcadis, Deloitte brachten met Merwede en Strandeiland meer de stedelijke ontwikkeling in beeld. Hoe maak je een aantrekkelijk woonklimaat als je geen ruimte hebt voor de auto? En wat heeft dit voor consequenties voor stromen naar de binnenstad? Tot slot namen We Drive Solar en EVAnet twee initiatieven mee die ingingen op het vormgeven van een andere manier van mobiliteit en pakketvervoer. Waar kun je al starten en impact maken en hoe bouw je met elkaar een duurzame business case?

Goudappel Coffeng kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. In de tweede helft van dit jaar wordt rondom het thema Mobiliteitshubs een tweede editie georganiseerd. “De onderlinge discussies, de rijkdom aan ideeën en de vele mogelijkheden die zich aandienen zijn zó de moeite waard dat we dit snel een vervolg willen geven,” aldus Nick Juffermans.