SRM 2024 presentaties

Op dinsdag 12 november 2024 vond de elfde editie plaats van ons jaarlijkse evenement in het Eye Filmmuseum in Amsterdam: SAMEN RUIMTE MAKEN. Dit jaar was het thema: ‘De ontmoetende stad – hoe draagt de openbare ruimte bij aan verblijven en verbinden.' Het was een inspirerende middag met boeiende presentaties en interactieve workshops. Presentaties, foto’s of de aftermovie terugkijken. Dat kan allemaal op deze pagina.

Benieuwd naar de sfeer tijdens SAMEN RUIMTE MAKEN 2024? Blader door de foto's of bekijk de aftermovie.

Naar de aftermovie

Presentaties tijdens SAMEN RUIMTE MAKEN 2024

Dagvoorzitters Christiaan Kwantes (mobiliteitsstrateeg) & Rianne Roeleveld (adviseur mobiliteit & ruimte) namen ons mee langs twee interessante presentaties:

  • Laat mensen elkaar ontmoeten op straat - hoe krimp je de openbare ruimte?
    Sjoerd Soeters (architect en stedenbouwkundige)
  • George Floyd Square - Een kruispunt dat bijdraagt aan erkenning en heling
    Alexander Kado (senior projectmanager gemeente Minneapolis)

Hoe krimp je de openbare ruimte? - Sjoerd Soeters

Vanuit verschillende theorieën en ruime ervaring in het creëren van stadswijken vertelt Sjoerd Soeters over hoe bepaalde fysieke kenmerken van de openbare ruimte het gevoel van sociale cohesie in een wijk vergroot of juist verkleint. Aan de hand van verschillende voorbeelden vertelt hij welke ingrepen hij in zijn ontwerpen toepast om onder andere het gevoel van sociale veiligheid te vergroten. 

Sjoerd heeft naast zijn presentatie ook een boekenlijst samengesteld met werken die zijn theorieën over de openbare ruimte hebben geïnspireerd.

Bekijk hier de boekenlijst van Sjoerd Soeters

Een kruispunt dat bijdraagt aan erkenning en heling - Alexander Kado

Alexander Kado vertelt hoe het kruispunt in Minneapolis een bijzondere transformatie onderging na de moord op George Floyd. Het werd een plek waar mensen samenkwamen om te protesteren, te herdenken en hun emoties uitdrukten door middel van kunst. 
Bewoners uit de omgeving sloten na de moord de straten rondom het kruispunt af, met de eis dat de betrokken politieagenten eerst terecht zouden staan. De stadsraad stond voor een moeilijke opgave: hoe kan het drukke kruispunt als herdenkingsplaats dienen voor bewoners, nabestaanden en andere betrokken, zonder de functie van het verkeerspunt te verliezen? 

Meer weten over onze visie op brede welvaart en de openbare ruimte?

Ontdek hoe u beleid omzet naar de praktijk.

Lees meer