Goudappel initiatief genomen en bijgedragen aan voorstel voor digitale infrastructuur

Nieuws

10 december 2021

Nederland beschikt over vele publieke en private databronnen. Maar door een gebrek aan uitwisselingsmogelijkheden, standaarden en afspraken over gebruik, lukt het nog maar beperkt om deze data zinvol te gebruiken en uit te wisselen. Daarom heeft Goudappel het initiatief genomen en vervolgens een belangrijke bijdrage geleverd aan een voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (DEMS)

Het voorstel Datagedreven EcoSysteem Mobiliteit en Smart City (ook wel DEMS genoemd) vraagt om een digitale infrastructuur waarin data op een federatieve manier gedeeld wordt. Het biedt daarmee veel kansen om door middel van data bijvoorbeeld slimmer deelmobiliteit aan te bieden, beter te routeren en te plannen of effectiever mobiliteitsbeleid te ontwikkelen. Ook versterkt het de positie van de Nederlandse digitale economie.

Weten wat het DEMS-voorstel precies inhoudt? Bekijk dan deze animatie: 

Wat houdt het DEMS-voorstel in?

Nationaal Groeifonds

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor het project en heeft het Nationaal Groeifonds om een investering van €150 miljoen gevraagd. Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën waarmee het kabinet de komende vijf jaar €20 miljard investeert in projecten die zorgen voor economische groei op de langere termijn. Een onafhankelijke commissie beoordeeld de projecten en het kabinet besluit of er geld wordt toegekend. 

Eind oktober is het DEMS-voorstel ingediend bij de commissie, met de steun van ruim vijftig partijen. In onderstaande video licht een deel van hen toe waarom dit voorstel zo belangrijk is.

Betrokken partijen over het belang van DEMS-voorstel