Meerjarige samenwerking voor ontwikkelen mobiliteitskaders (MPvE’s) voor Utrechtse gebiedsontwikkelingen

Nieuws

22 juli 2024

Wijk bij Duurstede - vogelperspectief - straten kerk - iStock.jpg

Gebiedsontwikkelingen gebruiken om duurzaam mobiliteitsgedrag te stimuleren, zonder steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Met dat doel werken we de komende twee jaar samen met Goedopweg (samenwerkingsverband tussen Rijk, provincie en Utrechtse gemeenten) aan het uitwerken van kaders voor mobiliteit voor 6 gebiedsontwikkelingen in de provincie Utrecht. Een bijzondere samenwerking: het is de eerste keer dat een regionaal samenwerkingsverband een dergelijk initiatief neemt.

Kaders schetsen voor mobiliteit in Utrechtse gebiedsontwikkelingen

Het aantal inwoners in de provincie Utrecht groeit hard en de woningbouwopgave is groot: tot 2040 moeten er ruim 145.000 woningen worden gebouwd. Een groot deel daarvan komt in of nabij bestaand stedelijk gebied, waar het huidige mobiliteitssysteem nu al tegen zijn grenzen aan loopt. Mobiliteit kan dan een knelpunt vormen: meer inwoners betekent immers meer verplaatsingen.

Bestaande infrastructuur uitbreiden is vaak niet de oplossing: er is geen ruimte voor, het is te duur en het past niet bij beleidsdoelstellingen gericht op bijvoorbeeld klimaat en milieu. Om toch woningbouw te realiseren, moeten we ons anders en duurzamer gaan verplaatsen. Gebiedsontwikkelingen bieden kansen om door de inzet van slimme mobiliteitsoplossingen, de mobiliteitsbehoefte van de beoogde doelgroepen te faciliteren en tegelijkertijd duurzamer mobiliteitsgedrag te stimuleren. Deze oplossingen zo effectief mogelijk maken, kan alleen door vroeg in de planvorming kaders uit te werken voor mobiliteit. 

Bewezen integrale aanpak

Dat is precies wat we in Utrecht gaan doen, aan de hand van het door Goudappel ontwikkelde slimme mobiliteitswiel. 

“Met deze methodiek onderzoeken we integraal hoe keuzes op het gebied van verstedelijking, netwerken, openbare ruimte, mobiliteitshubs en gedragsbeïnvloeding elkaar kunnen versterken. Door dit vroeg in de planvorming uit te werken, draagt mobiliteit bij aan de ruimtelijke doelstellingen van een stad of gemeente, in plaats van dat het wordt gezien als potentieel knelpunt.”

Martijn Stevens (adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel)

smart mobility wheel.png

Het slimme mobiliteitswiel van Goudappel

De gemaakte keuzes leggen we vast in een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE): een concrete vertaling van alle uitgangspunten voor mobiliteit in een gebiedsontwikkeling, dat weer input vormt voor het Stedenbouwkundig Programma van Eisen.

Onze aanpak voor het uitwerken van een MPvE is deels gebaseerd op de Leidraad Gebiedsontwikkeling & Smart mobility van de MRA. Eerder pasten we deze werkwijze al succesvol toe voor gebiedsontwikkelingen in HaarlemmermeerZaanstad, Oosterhout, Zwolle, Harderwijk en Edam-Volendam. 

Leren van elkaar: actieve rol voor provincie

Het is de eerste keer dat een regionaal samenwerkingsverband deze manier van werken op grote schaal omarmt en het initiatief neemt deze verder uit te rollen in verschillende gemeenten (normaal gesproken zijn gebiedsontwikkelingen de verantwoordelijkheid van gemeenten). Kennisdeling speelt dan ook een belangrijke rol in deze samenwerking. 

“Door op deze manier kaders te schetsen voor mobiliteit in 6 Utrechtse gebiedsontwikkelingen, voorkomen we dat iedere gemeente zelf het wiel opnieuw moet uitvinden. Kennisdeling speelt hierbij een belangrijke rol: via een online omgeving houden we gemeenteambtenaren in de regio Utrecht op de hoogte. Zo kunnen we leren van elkaars ervaringen.”

Natasja Spruijt (omgevingsmanager bij Goedopweg)

Eerste projecten gestart

De eerste projecten zijn inmiddels van start: het gaat om kaders voor de gebiedsontwikkelingen Poort van Woerden (Woerden) en De Geer III (Wijk bij Duurstede). De komende periode werken we hier aan het analyseren van de huidige en toekomstige situatie, het ophalen van mobiliteitsambities en vertalen we deze vervolgens naar een pakket van concrete eisen, wensen en randvoorwaarden (het Mobiliteitsprogramma van Eisen).

Over Goedopweg
Goedopweg is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, samenwerkingsorganisatie U10, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als onderdeel van het programma U Ned werkt Goedopweg aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Utrecht.

Slimme mobiliteit in gebiedsontwikkelingen

Mobiliteit bij gebiedsontwikkelingen optimaal organiseren door integraal slimme oplossingen te onderzoeken.

Ontdek onze aanpak

Oplossing

Smart mobility gebiedsontwikkeling.png