Stem op onze inzending voor het Fietsinnovatielab

Nieuws

8 maart 2022

Fietser Amsterdam

De fiets is onmisbaar in Nederland, zeker in een stad als Amsterdam. Niet alleen als essentieel vervoermiddel maar ook om de openbare ruimte leefbaar, veilig en bereikbaar te maken én te houden.

Daarom is het Fietsinnovatielab van het Amsterdam Bike City platform op zoek naar het beste idee om de fietsveiligheid in Amsterdam te verbeteren. Een prijsvraag waar onze adviseurs graag aan mee doen.

Ons idee

Fietsen wordt gezien als dé oplossing voor alle mobiliteitsproblemen. Ruimte voor de auto wordt getransformeerd naar ruimte voor de fiets. Maar fietsasfalt is ook asfalt. Waar blijft de ruimte voor de mens? Daar is bewustzijn voor nodig, bewustzijn dat fietsen niet alleen functioneel maar ook een beleving is. Met 'Mens! Stap af, het is hier mooi' (een ontwerpend onderzoek inclusief uniek experiment) willen Chris Bartman, Thijs Broers en Ilse Galama (alle drie adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel) dat bewustzijn creëren. 

Het experiment

In het Vondelpark gaan we in gesprek met Amsterdam fietsers over hun voorkeuren. Wat bevalt ze? En wat moet er nog veranderen? Deze input gebruiken we vervolgens in een beleef-je-fietstocht-experiment. Hierin transformeren we delen van het Vondelpark tot experimentzones. In deze zones monitoren we de reacties van mensen op verschillende gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel als iemand te dicht langs je heen fietst of de beleving van elementen als geur en muziek. Welke gebeurtenissen we precies gebruiken, wordt bepaald door de input uit de interviews.

Na dit experiment analyseren we de resultaten en verwerken we deze informatie tot praktische ontwerphandvatten. Daarna volgt een grotere pilot van het experiment op een andere plek in Amsterdam. 

Stem op onze inzending!

Chris, Thijs en Ilse helpen bij het realiseren van dit idee? Stem op hun inzending via deze link (de inzendingen staan vermeld in het Engels, het gaat om inzending 13: People! Take your time, it’s nice around here). Stemmen kan tot en met zondag 20 maart.

Fiets Amsterdam

Over de prijsvraag

Iedereen kan een ontwerpidee insturen om de fietsveiligheid in Amsterdam te verbeteren. Het publiek stemt op hun favoriet. Dat leidt tot een top 5. De officiële begeleidingsgroep kiest ook een top 5. Deze top tien inzendingen mogen vervolgens hun idee aan de jury presenteren.

De jury bestaat uit verschillende toonaangevende professionals op het gebied van fietsen, verkeersveiligheid en innovatie. Inzendingen worden beoordeel op relevante, innovatie, actiegerichtheid, haalbaarheid en positieve impact. De winnaar ontvangt een prijs en budget en mogelijkheid om zijn of haar idee verder uit te werken.

Meer weten over de prijsvraag? Bekijk de website van Bike City Amsterdam.