Online kennissessie: systeemdynamica voor effectief mobiliteitsbeleid
Systeemdynamica is een methodiek om transities beter te begrijpen en de oorzaak-gevolgrelaties van verschillende toekomstscenario’s vast te stellen. Zo kunnen we vanuit een data gedreven perspectief de effecten van de verschillende mobiliteitsmaatregelen in uw gemeente in kaart brengen en u helpen uw mobiliteitsbeleid te onderbouwen.
Meld u direct aan voor de gratis kennissessie!
Klik hierDinsdag 10 september: online kennissessie
Speciaal voor beleidsadviseurs mobiliteit organiseert Goudappel een gratis online kennissessie over systeemdynamica. Martijn Legêne vertelt meer over de toepassing van systeemdenken en hoe deze methodiek kan worden ingezet om meer grip te krijgen op toekomstige onzekerheden en om transities beter te begrijpen. Matthijs Zwemmer en Suze Koster komen met een aansprekend praktijkvoorbeeld waar we systeemdynamica toepassen: de Usecase Deelmobiliteit.
Krijg antwoord op vragen als:
- Hoe groot is de vraag naar deelmobiliteit in mijn gemeente?
- Wat zijn goede locaties voor hubs en het aanbieden van deelmobiliteit?
- Welk type deelmobiliteit moeten we daar aanbieden en in welke omvang?
- Wat kan ik als gemeente doen om het gebruik van deelmobiliteit te stimuleren?
- Hoe kunnen we met deelmobiliteit vervoersarmoede tegengaan?
Usecase Deelmobiliteit
Binnen het DMI-ecosysteem werkt Goudappel samen met het Ministerie van IenW en een aantal betrokken gemeenten aan een systeemdynamisch model dat de (potentiële) vraag naar deelmobiliteit in de tijd inzichtelijk maakt op basis van de keuzes van consumenten, dienstaanbieders, overheden en de interactie tussen deze spelers. Dankzij de snelheid van het model worden in korte tijd de effecten van beleidsmaatregelen doorberekend en onderzocht welke (beleids)maatregelen de ontwikkeling van deelmobiliteit stimuleren en welke factoren bepalend zijn voor het succes.
Systeemdenken in de praktijk
Afgelopen 18 juni was een fysieke kennisbijeenkomst over de Usecase Deelmobiliteit in het DMI Centre in Amersfoort over de ontwikkeling en de onderliggende klantbehoeften van het model. Het leverde veel inzichten op en de reacties waren positief. Er kwamen vragen over de werking van een systeem-dynamisch model en de inzet hiervan in mobiliteitsvraagstukken.
Daarom organiseren wij op dinsdag 10 september een tweede, online kennissessie. Wij nodigen u graag uit en vertellen u meer over systeemdenken en de toepassing ervan in de praktijk. Tijdens deze interactieve sessie kunt u aangeven welke inzichten u graag wilt hebben over deelmobiliteit.
Meld u nu aan voor de kennissessieOver het DMI-ecosysteem
Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem is een samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstituten, G40- en G4-gemeenten, provincies en de ministeries van IenW en BZK. Het is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds. Binnen het ecosysteem werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen aan schaalbare oplossingen voor de uitdagingen rond klimaat, leefbaarheid en bereikbaarheid. Goudappel participeert in het DMI-ecosysteem met de Usecase Deelmobiliteit en werkt hierin samen met de gemeente Zwolle en Amsterdam.