Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit: mobiliteitsbeleid met aandacht voor brede welvaart
Welk effect heeft mobiliteitsbeleid op de leefomgeving, op het milieu, op de lokale economie en op de gezondheid van mensen? En hoe verschilt het effect van beleid op verschillende groepen mensen in onze samenleving? Relevante vragen nu mobiliteitsvraagstukken vaker in een bredere context worden geplaatst. Ook bij Goudappel kijken we breder dan alleen naar de verkeerskundige effecten van mobiliteitsbeleid: hoe kan mobiliteit bijdragen aan een duurzame samenleving waarin iedereen zich prettig kan bewegen? Voor deze brede blik is meer data en inzicht nodig. Daar investeren we in door de Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit te ontwikkelen.
Wat verstaan we onder Brede Welvaart?
Brede welvaart omvat zowel materiële welvaart (inkomen om te besteden aan bv. voedsel en kleding) als immateriële welvaart (denk aan veiligheid, vrijheid, gezondheid). Streven naar brede welvaart houdt in dat we streven naar een hogere mate van sociale inclusie, gezondheid, kwaliteit van de leefomgeving, economische vitaliteit en duurzaamheid. Niet alleen in het heden maar ook voor de toekomst. Om deze doelen te bereiken, is een integrale visie cruciaal, waarmee we de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd kunnen aanpakken. Een effectief mobiliteitsbeleid speelt een belangrijke rol in het realiseren van brede welvaart.
Meer weten over brede welvaart? Lees hier verderDe Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit
Aan de hand van slimme indicatoren brengen we in beeld hoe een buurt, dorp, stad of gemeente scoort op het gebied van brede welvaart. We focussen op mobiliteit maar plaatsen dit in een bredere context door te kijken naar de impact van mobiliteit op duurzaamheid, gezondheid, sociale inclusiviteit, economische vitaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving in een bepaald gebied. Dit maken we inzichtelijk door in kaart te brengen hoe het geselecteerde gebied scoort op elementen als 'kwaliteit fietsnetwerk', ‘aandeel wegen 30 km/u’, ‘fijnstof’, ‘aandeel verharding in de openbare ruimte’, ‘bereikbaarheid werk’, ‘nabijheid voorzieningen’, etc. We kijken daarbij niet alleen naar de huidige status, maar ook naar hoe de indicatoren zich ontwikkelen over tijd, waarmee we trends inzichtelijk kunnen maken.
Met onze Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit geven we u inzicht in waar uw gemeente nu staat op het gebied van brede welvaart gerelateerd aan mobiliteit. Vervolgens bieden wij u aanknopingspunten voor het aanscherpen van uw mobiliteitsbeleid met het oog op verdere verbetering van de brede welvaart.
Data verzamelen, inzichten opdoen en de vertaling naar concreet handelingsperspectief
De Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit is gebaseerd op een grote verscheidenheid aan databronnen. Wij maken gebruik van databronnen die we zelf ontwikkelen en waarmee we unieke (mobiliteits)data genereren zoals het OmniTRANS Spectrum en het Nederlands Verplaatsingspanel. Daarnaast gebruiken we ook externe databronnen. Onze data-experts beoordelen de betrouwbaarheid en stabiliteit, en daarmee de kwaliteit en bruikbaarheid van deze bronnen. Maar onze kracht zit niet alleen in het verzamelen en combineren van data. Onze data-analisten analyseren en interpreteren de data, wat leidt tot waardevolle inzichten. Vervolgens vertalen onze mobiliteitsadviseurs deze inzichten naar concreet handelingsperspectief.
Benchmark Brede Welvaart & Mobiliteit
Op basis van de Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit hebben wij voor alle gemeentes in Nederland inzichtelijk gemaakt hoe zij scoren ten opzichte van elkaar wat betreft mobiliteitsbeleid en de invloed hiervan op de brede welvaart. We willen deze benchmark jaarlijks uitvoeren, zodat we ook trends op het gebied van brede welvaart en mobiliteit in kaart kunnen brengen.
Benieuwd of uw gemeente voorkomt in één van de lijsten met best scorende gemeentes?
Bekijk de benchmark hier!Brede welvaart als succesindicator voor uw mobiliteitsbeleid? Zo pakken we het samen aan.
- Een eerste scan: met behulp van de Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit maken we een eerste scan met betrekking tot hoe uw gemeente scoort op de verschillende brede welvaart-indicatoren. Deze vergelijken we met scores van soortgelijke gemeentes, voor nog meer inzicht.
- Verrijking van de data en inzichten: samen met u bepalen we of we aanvullende indicatoren willen meenemen in de analyse en voegen we, indien beschikbaar, data specifiek voor uw gemeente toe. Ook bepalen we of er indicatoren zijn die zwaarder wegen in de analyse dan andere. Op basis van deze uitgebreidere data-analyse, krijgt u aan de hand van verschillende kaartbeelden een duidelijk beeld van de status van de brede welvaart gerelateerd aan mobiliteit in uw gemeente.
- Concreet handelingsperspectief: Op basis van de uitkomsten van de verschillende indicatoren en kaartbeelden, gaan we met u in gesprek over verbetermogelijkheden waarmee u geselecteerde indicatoren positief kunt beïnvloeden.
Wat maakt onze aanpak voor het meenemen van brede welvaart in mobiliteitsbeleid zo uniek?
- Wij brengen de status van brede welvaart op verschillende detailniveaus in kaart; van buurtniveau tot gemeentelijk niveau.
- Wij baseren de inzichten op data van zeer hoge kwaliteit, waarbij wij ook gebruik maken van unieke, zelfontwikkelde databronnen zoals OmniTRANS Spectrum en het Nederlands Verplaatsingspanel, eigen tools en modellen.
- Wij brengen de brede welvaart-indicatoren gerelateerd aan mobiliteit zo volledig mogelijk en gestructureerd in kaart, wat deze aanpak onderscheidend maakt in de markt.
- We bieden concrete oplossingen en handelingsperspectieven voor het verbeteren van de brede welvaart op aspecten die minder goed scoren in de Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit.
- De Monitor Brede Welvaart & Mobiliteit is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onze klanten, wat de toepasbaarheid in de praktijk ten goede komt.