Een verbeterd voetgangersnetwerk voor Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk in Groningen

In de wijken Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk werkt de gemeente Groningen aan het verbeteren van de leefkwaliteit door meer openbare ruimte in te richten voor voetgangers en fietsers. Met name rondom winkelcentrum Paddepoel is er in de huidige situatie weinig ruimte voor de voetganger: het winkelcentrum is aan alle zijden bereikbaar via wegen waar de auto prioriteit heeft. Dit maakt lopen onaantrekkelijk en soms zelfs onveilig. Het plan is daarom om logische en uitnodigende looproutes van en naar het winkelcentrum te creëren om lopen te stimuleren.
Werken met een systematische aanpak
Bij het opstellen van een voetgangersnetwerk is het van belang om dit goed onderbouwd en stapsgewijs aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat we in de uitvoering ruimte hebben om toe te lichten waar en waarom bepaalde middelen (tijd en geld) nodig zijn.
Wij werken hierbij met onze unieke methodiek ‘stapelpad’. Deze methodiek werkt met het maken van diverse kaartlagen. In de basis stellen wij kaarten op met:
- De herkomsten en bestemmingen in en rondom het gebied;
- Behulp van data uit o.a. het Nederlands Loopstromenmodel en Strava Metro;
- De verkeersnetwerken van andere modaliteiten.
Voor het voetgangersnetwerk in Paddepoel zijn de verschillende kaartlagen aangevuld met inbreng van bewoners en belanghebbenden tijdens interactieve sessies.
Inzicht in- en beïnvloeden van voetgangersstromen
Met het Nederlands Loopstromenmodel bieden we inzicht in de bewegingen en motieven van de voetganger en een aanpak hoe deze te beïnvloeden.
Lees meer
Het voetgangersnetwerk in één compleet overzicht
Bij de opbouw van het voetgangersnetwerk volgen wij de Handreiking Voetgangersnetwerken die wij hebben opgesteld in opdracht van CROW/KpVV en Platform Ruimte voor Lopen. De handreiking beschrijft hoe het hoofdnetwerk (routes naar belangrijke bestemmingen of met een hoge voetgangersintensiteit), het groen ontspannen netwerk (routes van recreatieve wandelingen) en het basisnetwerk (alle looproutes om bestemmingen te bereiken) worden ontwikkeld en hoe deze samenhangen in de praktijk.
Het resultaat is een volwaardig voetgangersnetwerk dat de gemeente Groningen houvast biedt om lopen effectief te integreren in toekomstige plannen en projecten. Dit voetgangersnetwerk is (nog) niet bestuurlijk vastgelegd door de gemeente.

Voetgangersnetwerk Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk
Inrichtingskenmerken en uitvoeringsagenda
Vervolgens zijn we nog een stap verder gegaan door aan het voetgangersnetwerk inrichtingskenmerken te koppelen op basis van vijf kwaliteitseisen waaraan loopvriendelijke infrastructuur moet voldoen. Die kwaliteitseisen zijn: directheid, begaanbaarheid, leesbaarheid, veiligheid en aantrekkelijkheid. Per eis zijn de concrete inrichtingsprincipes tot op detailniveau uitgewerkt.
Met de Looptool die wij hebben opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben wij de kwaliteit van de huidige voetgangersinfrastructuur in de gemeente getoetst. In de huidige situatie voldoet het voetgangersnetwerk niet aan het gewenste niveau én niet aan de inrichtingskenmerken. De bevindingen, zoals het verbeteren van oversteekplaatsen of het creëren van voldoende zitplaatsen, zijn opgenomen in een loopagenda, ofwel uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Hiermee heeft gemeente Groningen handvatten om stap voor stap aan de slag te gaan met het verbeteren van het voetgangersnetwerk in Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk.
De positie van de voetganger in de stad Groningen wordt versterkt door te denken vanuit het netwerkperspectief. De stapelpad-methode helpt ons in het proces om de voetganger op de kaart te zetten.
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Jaar: 2024