Goudappel draagt bij aan kwaliteit fietsparkeren: het juiste rek op de juiste plek

24 mei 2019

Drie adviseurs van Goudappel Coffeng hebben voor de onafhankelijke stichting Fietsparkeur het proces verzorgd om te komen tot een nieuwe norm voor het keuren en certificeren van systemen en rekken ten behoeve van fietsparkeren.

Stichting Fietsparkeur verzorgt de toetsing en certificatie van fietsparkeersystemen. Aan de hand van het Normstellend Document Fietsparkeersystemen vindt tweemaal per jaar de toetsing en certificering van de systemen plaats door een onafhankelijk College van Deskundigen, waarvan ook Rico Andriesse deel uitmaakt. Zowel de eisen en wensen van de fietser (zoals veiligheid, begrijpelijkheid en gemak) als die van de inkoper of beheerder (zoals duurzaamheid en onderhoud) zijn meegenomen.

Rico Andriesse, Niels Voogt en Dennis Gerritsen organiseerden verschillende werksessies met deskundigen en gebruikers van fietsparkeersystemen en brachten de differentiatie in kaart van het type gebruiker (kort of lang parkeren, man of vrouw, kind of oudere), het type fiets (standaard, met kinderzitje, met kratje, bakfiets, elektrisch) en het type omstandigheid (binnen of buiten, bewaakt of onbewaakt, met hoge of lage plafonds).  

Goudappel Coffeng maakte de vertaling van de gewenste specificaties aan fietsparkeervoorzieningen op het gebied van: veiligheid, gebruiksgemak en duurzaamheid naar aanleiding van het type gebruikers, type fietsen en omstandigheden. Hiervoor zijn metingen en tellingen uitgevoerd, is een normstellend document voor het toetsen en certificeren van verschillende fietsparkeersystemen  opgesteld en is een Keuzewijzer geïntroduceerd. Met deze keuzewijzer selecteert de eigenaar van een fietsparkeervoorziening op eenvoudige wijze het juiste parkeersysteem voor het project op basis van voor hem relevante criteria, zoals:

  • Het type fiets: standaard, hybride, e-bike of speed pedelec.
  • Veelvoorkomende accessoires, zoals kratjes, met kinderzitjes of grote fietstassen.
  • Kenmerken van de te verwachte gebruiker(s).
  • Overige kenmerken als parkeerduur, weersinvloed, mogelijkheid tot aanbinden, robuustheid, beheer/onderhoud en tilcomfort.

Het doel en resultaat van dit project is het verbeteren van de kwaliteit van fietsparkeervoorzieningen door het juiste rek voor de juiste fiets op de juiste plek. 

Opdrachtgever: Stichting Fietsparkeur
Jaar: 2018