Helicopterview doorbreekt impasse parkeerdiscussie

10 april 2014

Sportpark Ijburg en parkeren, al jaren is het maatschappelijk, ambtelijk én politiek een gevoelig onderwerp. De opgave is ook niet eenvoudig: een intensieve gebruikersfunctie midden in een park en een hoofdfietsroute als toegangsweg. Tijd voor een expert en een procesaanpak.

Voor Stadsdeel Oost van Amsterdam heeft Goudappel Coffeng een slimme oplossing gevonden voor het parkeerdossier rond Sportpark IJburg. Door de complexe ruimtelijke situatie en de vele stakeholders waren eerdere pogingen vastgelopen. Wij kozen daarom voor een aanpak met veel praten voor het verwerven van draagvlak. We consulteerden zowel in- als extern partijen, van parkeerexperts tot bewoners, van handhavers tot sportverenigingen en van ontwerpers tot beheerders van groen en openbare ruimte. We lieten de details los. We keken breder en zagen samen de hoofdlijnen van een oplossing. Er kwam breed vertrouwen dat het doelgroepspecifiek parkeren zal gaan werken in de praktijk.

Over de parkeerpuzzel Sportpark IJburg
Sportpark IJburg in het Diemerpark herbergt vier sportvelden die intensief gebruikt worden voor hockey en voetbal. Het sportpark is nu niet bereikbaar per auto, men parkeert op afstand en loopt via een zeer breed fietspad een paar honderd meter naar de velden. Dit nodigt uit tot (onbewust) foutparkeren en onveilige verkeerssituaties. Onderdeel van de uitbreiding van de sportfaciliteiten was de realisatie van 42 (!) parkeerplaatsen met als beoogde doelgroep: bezoekende teams tijdens officiële wedstrijden. Deze welkome, doch beperkte toevoeging van parkeerplekken voegde een nieuwe element toe aan de puzzel: regulering.

!/media/images/uploads/afbeelding1.png!

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost
Jaar: 2013 - 2014