Met HASTUS de stad draaiend houden

8 september 2015

Een doorkomst van de Tour de France, North Sea Jazz, diverse spoorvervangingen. Rotterdam bruist en bouwt. Het openbaar vervoer past zich er ogenschijnlijk vanzelfsprekend op aan met tijdelijk extra vervoer en alternatieve dienstregelingen. Ogenschijnlijk, want achter de schermen draait een gespecialiseerd team op volle toeren.

Voor de RET versterkt Goudappel Coffeng de planningsafdeling om de praktische uitdagingen van een grootstedelijke vervoerder aan te pakken. Dit varieert van het implementeren van een volledige jaardienst (inclusief de "nieuwe Hoekse Lijn":http://www.goudappel.nl/voorbeelden/de-hoekse-lijn-als-metro-als-trein/) tot het omleiden van een bus wegens rioleringswerkzaamheden. Onderdeel hiervan is vaak het (tijdelijk) aanpassen van de dienstregeling (en bijbehorende diensten voor materieel en personeel). Deze werken we in detail uit in Hastus, het softwarepakket dat speciaal hiervoor ontwikkeld is en de status van marktstandaard heeft bereikt. Voorafgaand ondersteunen we bij de planning van de werkzaamheden en extra vervoer bij evenementen. Die omleidingsmogelijkheden, extra bussen en chauffeurs moeten er namelijk wel zijn.

Evenementen en hinder veroorzakende werkzaamheden kennen - helaas - dezelfde piekperiode: de zomer. Weliswaar ondervinden dan de minste reizigers hinder van de omleidingen, coördinatie is wel nodig om te voorkomen dat ook een omleiding weer omgeleid moet worden. Tegelijk betreft het specialistisch werk met beperkte mogelijkheden voor het 'vooruit werken'. Veel randvoorwaarden of details komen namelijk pas laat definitief beschikbaar. Daarom zijn RET en wij in een vroeg stadium gaan werken aan het opzetten van een flexibele schil rond het maken van diensten met Hastus. Op dit moment bestaat deze uit 3 in het Rotterdamse en in Hastus ingewerkte OV-specialisten.

Opdrachtgever: RET
Jaar: 2015