Objectiveren, faseren en verbinden leidt tot gezond parkeren

31 maart 2014

Op de Maastricht Health Campus wordt gewerkt aan een gezonder leven. De vormgeving van het gebied ondergaat een metamorfose die past bij deze ambities. Kort gezegd: de autodominantie terugbrengen. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe ga je dan om met parkeren? Of beter gezegd: met de verschillende idee├źn over parkeren bij de verschillende campusbewoners? Een gezonde campus moet daarnaast ook financieel gezond blijven.

Voor de Maastricht Health Campus heeft Goudappel Coffeng een voorstel voor de nieuwe parkeeroplossing uitgewerkt. We doorliepen samen met alle betrokkenen drie stappen: objectiveren, faseren en verbinden. De Health Campus is namelijk een samenwerking tussen de gemeente, de provincie, het academisch ziekenhuis en de universiteit. Kennisintensieve bedrijven zullen zich op de campus vestigen en op deze locatie is het grote congrescentrum MECC gevestigd. De verschillende partijen hebben uiteenlopende belangen.

In de stap 'Objectiveren' brachten we de parkeervraag in beeld op de verschillende momenten. Ook tijdens een grote beurs als de TEFAF moet werken (en parkeren) op de campus mogelijk zijn. We koppelden opgaven van partijen aan referentiekennis elders. Zo ontstond een transparant vertrekpunt. In de stap 'Faseren' brachten we de vraag in relatie tot de bouw-planning van de campus. Niet alle voorzieningen hoeven er immers direct te liggen. Sterker nog: faseren bespaart geld en behoudt flexibiliteit. In de derde fase ('Verbinden') werkten we een geschikte parkeeroplossing uit. We zochten naar samenwerking en het optimaal benutten van capaciteit. Daar horen uiteraard ook heldere spelregels bij en de juiste prikkels (mobiliteitsmanagement, betaald parkeren).

Het resultaat: een passende oplossing voor de ambities en ieders wensen, geen onnodige investeringen en exploitatiekosten, flexibiliteit in de verschillende bouwfasen en een gezonde bereikbaarheid nu en in de toekomst. !/media/images/uploads/MHC001.jpg!

Opdrachtgever: Maastricht Health Campus
Jaar: 2013