Spitsvrij zorgt voor langdurig effect op reisgedrag

30 mei 2014

Vijfduizend autoforenzen verdienen geld en tijd. Spitsvrij haalt forenzen uit hun ingesleten reispatroon. Dat zorgt in de driehoek Utrecht-Hilversum-Amersfoort voor fors minder automobilisten tijdens de spits. Eén jaar daarna bleef 80% van de mijdingen nog steeds behouden.

BNV Mobility, Technolution en Goudappel Coffeng verzorgden de gehele uitvoering van Spitsvrij (2011-2014). De provincie Utrecht is de opdrachtgever, namens ondernemers- en overheidsorganisaties, w.o. het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het consortium verzorgde de werving van bedrijven en deelnemers, verzorgde de techniek, keerde de beloningen uit aan de deelnemers en leverde aanvullende diensten aan bedrijven en deelnemers die het makkelijker maken om de spits te mijden, zoals een slimme reisplanner via website of smartfone. Op 4 juni 2014 werd het project officieel afgesloten met "prachtige resultaten":http://www.goudappel.nl/actueel/2014/06/04/automobilist-houdt-gewijzigd-reisgedrag-vast/. De beloning van Spitsvrij heeft langdurig effect. De automobilist houdt het gewijzigde reisgedrag vast.

Belonen in plaats van straffen
Spitsvrij beloonde deelnemers voor elke keer dat ze niet in de ochtend- en/of avondspits rijden. Dat kan op verschillende manieren: door te carpoolen, met het openbaar vervoer te reizen, thuis te werken of eerder danwel later te vertrekken. Tot 100 euro per maand kon de deelnemer zo verdienen. Deelnemers krijgen een kleine, niet zichtbare S-box in hun auto ingebouwd (een klein zendertje dat de locatie doorgeeft). Minister Melanie Schultz van Haegen opende op 7 oktober 2011 het project: "Uit ervaring weten we dat dit "soort projecten":http://www.goudappel.nl/actueel/2011/03/15/200000e-spitsscore-een-feit/ in staat zijn om mensen `uit hun oude groef' te halen, zonder ingewikkelde regelgeving en zonder vermaningen. Als de reiziger zelf ervaart wat de voordelen zijn van een ander reisgedrag, dan is dat veel overtuigender. Daarom zet ik samen met regio's en bedrijven mijn schouders onder mobiliteitsprojecten zoals hier in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum."

"www.spitsvrij.nl":http://www.spitsvrij.nl

Opdrachtgever: Provincie Utrecht
Jaar: 2011 - 2014