Hoe microvraagmodellering bijdraagt aan inclusieve advisering

Achtergrond

gedrag mensen

Welk effect hebben beleidsmaatregelen op verschillende doelgroepen? In tegenstelling tot traditionele verkeersmodellen, kunnen microscopische vervoersvraagmodellen die vraag een stuk beter beantwoorden. Tijdens PLATOS gaf Jesse Voorhorst (adviseur verkeersmanagement en -prognoses) er een presentatie over.

Het belang van rekening houden met doelgroepen

Beleidsmaatregelen worden bedacht om een bepaald effect te hebben, zoals het verbeteren van bereikbaarheid of het veranderen van de modal split (modal shift). De effecten van die maatregelen zijn in de praktijk alleen niet gelijk verdeeld. De verschillen tussen groepen zijn immers groot. Iemand met een lager inkomen met drie kinderen, heeft minder keuzevrijheid in verplaatsingsgedrag dan iemand met een hoger inkomen zonder kinderen.

Verkeersmodellen zijn handige hulpmodellen om de effecten van beleidsmaatregelen door te rekenen. Dan moeten ze wel goed om kunnen gaan met die verschillende groepen. Microscopische vervoersvraagmodellen zoals onze microvraagmodelleringstechniek Octavius (onderdeel van onze totaaloplossing voor verkeersmodellering: OmniTRANS Horizon) maken meer analyses nodig.

Presentatie tijdens PLATOS

In zijn presentatie tijdens PLATOS, het jaarlijkse congres voor iedereen die zich bezighoudt met verkeersmodellering, vertelde Jesse:

  • Waarom rekening houden met doelgroepen zo belangrijk is
  • Welke verschillen er bestaan tussen groepen
  • Hoe onze microvraagmodelleringstechniek Octavius om gaat met die verschillen
  • Welke mogelijkheden dat biedt voor analyses
Download de presentatie van Jesse