Mogelijke oplossing overlast kuststrook Den Haag door onderzoek naar reisgedrag bezoekers

Pers

Kust Den Haag

Het is voor veel strandbezoekers een herkenbaar beeld: aansluiten in de file en lang zoeken naar een vrije parkeerplek. De komende periode onderzoekt adviesbureau Goudappel samen met veldwerkbureau NDC voor de gemeente Den Haag hoe zulke (over)last op piekdagen te verminderen. Door middel van onderzoek naar het reisgedrag van bezoekers, hoopt de gemeente de juiste maatregelen te vinden om de bereikbaarheid van de kuststrook te verbeteren.

Oplossingen om overlast te verminderen

Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in reizigersgedrag en in de doelgroepen die de Haagse kust bezoeken. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om de overlast (filevorming en parkeerproblemen) die drukte met zich meebrengt te verkleinen. Goudappel start met het verzamelen van verschillende data: die van voertuigen, gsm data, de HTM, parkeergegevens en gebruiksdata van deelfietsen en -scooters. In combinatie met onderzoek onder bezoekers van de kuststrook, wordt zo inzicht opgedaan in doelgroepen en hun reisgedrag.

Wanneer duidelijk is wie er naar de kust reist en op welke manier, worden profielen opgesteld van verschillende type bezoekers. Vervolgens worden per doelgroep concrete maatregelen voorgesteld in combinatie met de beste methode en het beste moment om deze uit te voeren. Mogelijke maatregelen waar aan kan worden gedacht zijn: een andere ruimtelijke spreiding, sturen op andere vervoersmiddelen of andere parkeeroplossingen zoals het al in gebruik zijnde Park+Beach en de Strandexpress.

De opgedane inzichten in reisgedrag en doelgroepen moeten het effect van de maatregelen vergroten. In 2024 toetst Goudappel deze maatregelen in de praktijk.

Meer weten?

Neem contact met ons op.

Mail ons