“Herdenkingsplaatsen als George Floyd Square kunnen fouten in het verleden niet goedmaken, maar wel bijdragen tot erkenning, heling en de bereidheid een stap in de goede richting te maken”

De moord op George Floyd op 25 mei 2020 veranderde onze wereld. Nergens is dit zo zichtbaar als op het kruispunt in de stad Minneapolis waar deze tragedie plaatsvond en sindsdien bekend staat als George Floyd Square. Alexander Kado, senior projectmanager bij deze gemeente, vertelt tijdens het evenement ‘Samen Ruimte Maken’ meer over hoe de bewoners en de gemeente samenwerken om deze plaats in ere te houden. Hoor meer over de initiatieven, de herinrichting en de ruimtelijke ordening.

George Floyd Square in Minneapolis

George Floyd Square in Minnesota (foto door Lorie Shaull)

George Floyd Square gedenkwaardig maken

De afgelopen vier jaar hebben bewoners en bezoekers gewerkt aan het opzetten van George Floyd Square, een plek om het leven van Floyd en anderen die zijn omgekomen door toedoen van wetshandhavers te eren. Mensen van over de hele wereld komen om op dit kruispunt samen. Het laat zien dat een speciale gedenkplaats kan bijdragen aan herdenken, reflectie en samenkomen. 

Alexander: “Ik erken dat de gemeente Minneapolis verantwoordelijk is voor de moord op George Floyd en dat dit nooit meer ongedaan kan worden gemaakt. Maar ik weet dat wij als stad, als we verder gaan met de inrichting van dit kruispunt, een geweldige kans hebben om te groeien en te helen. De gemeente staat hiervoor open en zet zich actief in om de gemeenschap te betrekken bij de planvorming voor deze herdenkingsplaats.”

Alexander Kado

Over Alexander Kado

Alexander Kado heeft een master in City and Regional Planning (University of North Carolina) en een bachelor in Mechanical Engineering (University of Minnesota). In 2017 assisteerde hij Goudappel bij de implementatie van het 'Excellent Cities' programma, waarbij Nederlandse best practices over stedelijke mobiliteit werden gedeeld met vertegenwoordigers van Noord-Amerikaanse steden. 

Alexander Kado is momenteel senior projectmanager bij de gemeente Minneapolis. Hij begeleidt twee erfgoedprojecten waarvoor kritieke infrastructurele investeringen nodig zijn. Het eerste project is de renovatie van George Floyd Square, de locatie waar George Floyd in 2020 werd vermoord. Het tweede project is de renovatie van een van de voormalige politiegebouwen van Minneapolis, dat in brand werd gestoken tijdens een reeks rellen kort na de moord op George Floyd. Bij beide projecten betrekt hij bewoners om te komen tot het voor iedereen beste resultaat.

Meld u nu aan voor het evenement

Reserveer hier uw plek