Visiestuk: Minder reizen maakt meer mogelijk

Het Klimaatakkoord gaat ons land – en de wereld – onnoemelijk veranderen. Met meer dan de helft minder CO₂ in 2030 en praktisch geen uitstoot meer in 2050, moeten we ook op het gebied van mobiliteit flink aan de bak. Maar hebben we wel de juiste focus? Door anders te kijken naar mobiliteit en bereikbaarheid, hebben we niet alleen de kans om ruimschoots te voldoen aan het Klimaatakkoord, maar bieden we ook nog eens oplossingen voor tal van andere prangende problemen. Een wereld met ‘minder’ mobiliteit biedt de samenleving juist meer mogelijkheden.

Effect corona op mobiliteit

Trias Mobilica

Er zijn grofweg drie manieren om te werken aan duurzame mobiliteit, de zogenaamde trias mobilica: bestaande mobiliteit verschonen, mobiliteit veranderen en mobiliteit verminderen. Dit staat verder uitgelegd in het visiestuk. 

Een beter ruimtelijk beleid

Maar willen we echt inzetten op de schaalsprong voor actieve en echt klimaatvriendelijke vormen van verplaatsen, dan hebben we een ander ruimtelijk beleid nodig. Een beleid dat consequent inzet op de nabijheid van wonen, werk en voorzieningen, in steden en dorpen.

Hoe ziet een wereld met minder mobiliteit eruit? Lees het in dit visiedocument, opgesteld door Goudappel-adviseurs Richard Avest, Erik Timmermans en Saskia Kluit.

Verder lezen?

Lees ook het whitepaper dat we over dit onderwerp schreven.

Bekijk het whitepaper