Rijcurvesimulaties

Voertuigen hebben ruimte nodig om te manoeuvreren. Maar hoeveel? En de ruimte is vaak beperkt. Met CURSIM maakt u rijcurvesimulaties waardoor u kunt toetsen of het ontwerp van bijvoorbeeld een kruispunt of rotonde voldoende ruimte biedt voor veilige manoeuvres voor ieder type voertuig. Zo voorkomt u onveilige situaties en dure aanpassingen achteraf.

Rijcurve

Meer dan het 'halen van de bocht'

Rijcurvesimulaties worden veelal uitgevoerd om de kwaliteit van een ontwerp te toetsen. Deze kwaliteit gaat verder dan het 'kunnen halen van de bocht'. Bij een goed ontwerp kunnen voertuigen manoeuvreren:

  • Zonder schade te veroorzaken;
  • Met voldoende snelheid zodat de doorstroming optimaal blijft;
  • Met comfort voor chauffeur en eventuele passagiers;
  • Met voldoende veiligheid voor fietsers en voetgangers.

Onze applicatie CURSIM biedt hiervoor de benodigde inzichten. CURSIM kan worden gebruikt als een applicatie in AutoCAD en MicroStation (CONNECT), maar ook als zelfstandige Windows desktop applicatie. Via DXF-files kunnen kunnen ontwerpen en rijcurven worden uitgewisseld met elk ander CAD-pakket.

Hoe werkt CurSim?

Voordelen van rijcurvesimulatie met CURSIM

CURSIM heeft een aantal belangrijkste voordelen:

  • De applicatie maakt gebruik van realistische voertuigen. Standaard wordt een verzameling van zo’n 50 voertuigen meegeleverd, zoals deze momenteel in NL op de weg rijden.
  • CURSIM laat realistisch rijgedrag zien. De applicatie heeft voorzieningen die voorkomen dat onbewust een té gunstig (krap) rijgedrag wordt gesimuleerd, wat in de praktijk niet haalbaar is.
  • Het voertuiggedrag in CURSIM is betrouwbaar. Dit is van groot belang omdat zelfs kleine aanpassingen achteraf in een ontwerp kostbaar zijn, en bovendien vaak negatieve publiciteit tot gevolg hebben. Praktijkproeven in 1986, 1991, 1996, 1998 en 2002 hebben de betrouwbaarheid van CURSIM bewezen.
  • Bij een licentie is ondersteuning door de helpdesk in begrepen. Dit betreft niet alleen computertechnische ondersteuning, maar ook verkeerskundige hulp. Bijvoorbeeld bij vragen als “Is een manoeuvre duidelijk en verkeersveilig?”, of “Hoe zullen vrachtwagenchauffeurs reageren?”
  • ​​​​​​CURSIM kan alles wat op wielen rijdt simuleren, ook fietsen, vorkheftrucks, wielladers (met knikbesturing), exceptioneel transport, trams, en vliegtuigen. Ook kunnen wij additionele voertuigen op verzoek toevoegen.

CURSIM wordt voortdurend doorontwikkeld om ervoor te zorgen dat de functionaliteiten blijven aansluiten bij de mogelijkheden van wagenparken. In 2022 zal versie 6 van CURSIM worden uitgebracht. Alle gebruikers ontvangen deze nieuwe versie automatisch.

Vragen

Heeft u vragen over CURSIM of heeft u interesse in een vrijblijvende demonstratie (aan de hand van een door u aangeleverde situatie)? Neem dan contact op met onze helpdesk via 0570-666810, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00. Of stuur een bericht naar support@dat.nl.

Meer weten?

We vertellen u graag wat CURSIM voor u kan betekenen.

Neem contact op met TjongCho