De snelste route naar de binnenstad of snelweg dankzij dynamische route informatiepanelen in Deventer

DRIP Deventer

Automobilisten de snelste route naar de binnenstad bieden of naar de snelweg. Dat kan dankzij de voorspellingen van OmniTRANS Realtime.

Over OmniTRANS Realtime

OmniTRANS Realtime (software van Dat.mobility, onderdeel van Goudappel) doet op basis van realtime data voorspellingen voor de korte termijn. Dat geeft inzicht in hoe de verkeerssituatie zich op de korte termijn ontwikkelt.  En dat is weer de perfecte basis voor proactief verkeersmanagement. Met OmniTRANS Realtime zorgen we dus voor een betere bereikbaarheid en optimale doorstromingen.

Inmiddels is OmniTRANS Realtime al toegepast in verschillende projecten in heel Nederland, bijvoorbeeld in Assen, Almere en Amsterdam. In Deventer hebben we de toepassing van OmniTRANS Realtime voor DRIP's getest. 

De situatie in Deventer

In Deventer staan meerdere dynamische route informatiepanelen (DRIP's), die automobilisten informeren over de actuele verkeerssituatie. Deze borden worden aangestuurd door het verkeersmanagementsysteem MobiMaestro van Technolution. Voor twee DRIP's in de stad hebben we een koppeling gemaakt tussen MobiMaestro en OmniTRANS Realtime. De voorspellingen uit onze software vormen dus de input voor het informatiepaneel. 

De twee DRIP's waar het om gaat staan beiden voor een beslispunt. De weggebruiker kan hier twee verschillende routes kiezen om op hetzelfde eindpunt aan te komen (in dit geval is het eindpunt van de ene route de binnenstad en het tweede eindpunt de snelweg).

OmniTRANS Realtime vergelijkt de congestie in de komende minuten van de ene route met de andere route en bepaalt de efficiëntste route. Op basis daarvan passen de borden zich aan. Door gebruik te maken van korte termijn voorspellingen, zijn de borden dus beter in staat om automobilisten te informeren over de snelste route richting hun bestemming.

DRIP's Deventer

DRIP Deventer

Hoe werkt dat?

In de figuur hierboven is een van de DRIP's te zien, met twee verschillende boodschappen. Op de kaart is de locatie te zien waar de DRIP staat. De rode en groene route zijn beide routes die richting het centrum van Deventer gaan. Normaal gesproken heeft bij weinig congestie de rode route de voorkeur. Als deze route ook volgens de voorspellingen de snelste route blijft, ziet de weggebruiker de boodschap op de linker afbeelding. Aangezien deze route sowieso de voorkeur heeft van de weggebruiker, blijft de DRIP in dit geval op een afbeelding van Deventer staan.

Blijkt echter dat in de komende minuten de rode route volloopt en wordt daarmee de groene route dus sneller? Dan wisselt het systeem automatisch naar de boodschap op de rechter afbeelding. Het verkeer wordt hiermee direct de meest efficiënte richting opgestuurd (zonder dat daarvoor de rode route daadwerkelijk eerst volgelopen moet zijn).

Dit project bewijst de potentie van de toepassing van OmniTRANS Realtime voor het aansturen van DRIP's. 

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Periode: 2018 - 2021

Ontdek OmniTRANS Realtime

Onze oplossing voor proactief verkeersmanagement op basis van voorspellingen op basis van realtime data.

Lees meer

Oplossing

realtime congestie voorspellen