OV-beheertool voor de provincie Zeeland

OV Zeeland

De provincie Zeeland streeft ernaar om als concessieverlener voor het openbaar vervoer optimaal inzicht te hebben in reisbewegingen en vervoersprestaties. Hiervoor is het noodzakelijk om zoveel mogelijk grip te krijgen op de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan openbaar vervoer-data die tegenwoordig beschikbaar is. Hiervoor heeft Dat.mobility, onderdeel van Goudappel, de OV-beheertool ontwikkeld.

De OV-beheertool, is een zeer uitgebreid dashboard waarmee iedere provincie via een webapplicatie snel, bijna realtime, inzicht krijgt in de prestatie van het OV-systeem zowel op hoofdlijnen als op het kleinste detailniveau.

De uitdaging in de ontwikkeling van de OV-beheertool zat in het samenbrengen van verschillende databronnen en deze te controleren, te filteren en te combineren tot een volledig en samenhangend beeld. De resultaten uit deze data-analyses worden gerapporteerd in tabellen, standaardrapportages en kaartbeelden, die gebruikers naar eigen wens kunnen inrichten. Hierdoor is het mogelijk verder te kijken dan alleen naar de standaardgegevens.

OV-beheertool provincie Zeeland

De OV-beheertool voor de provincie Zeeland

Uniek in deze aanpak is dat we de OV-beheertool samen met OV-specialisten en concessiebeheerders hebben gemaakt. Door hun inzichten en wensen mee te nemen in de ontwikkeling, was het mogelijk om het maximale uit de data te halen, en deze om te zetten in relevante informatie. Doordat dit is gelukt, heeft de provincie Zeeland met enkele muisklikken direct inzicht in de vervoerskwaliteit die de vervoerders binnen de provincie, waar en wanneer dan ook, aan reizigers biedt.

Opdrachtgever: Provincie Zeeland
Jaar: 2022