“Als je wilt dat mensen elkaar ontmoeten, krimp dan de openbare ruimte!”
Sjoerd Soeters heeft als architect en stedenbouwkundige voor diverse bureaus gewerkt. Altijd vanuit zijn persoonlijke missie: ‘Plekken creëren waar mensen prettig wonen, werken en verblijven.’ Sjoerd is een van de sprekers tijdens het event Samen Ruimte Maken 2024. In nieuwe steden bestaat de openbare ruimte vaak uit losse gebouwen, is de afstand groter en ontbreekt het aan ontmoetingsplekken. Tijdens zijn presentatie laat hij ons zien hoe we de letterlijke afstand tussen mensen in de openbare ruimte kunnen verkleinen en daarmee meer ontmoetingen en contact kunnen stimuleren.
In historische steden zijn openbare ruimten intiem
Sjoerd: “Er is een belangrijk verschil tussen de historische stad en de nieuwe. In Nederland heeft de historische stad zich ontwikkeld binnen kostbare verdedigingsmuren en er is daarom zuinig omgegaan met ruimte. Compacte bouwvormen, smalle straten en pleinen precies groot genoeg voor de markt. Openbare ruimten werden ingesloten door bebouwingswanden waardoor deze intiem zijn. In compacte openbare ruimten kunnen passanten elkaar herkennen, wat leidt tot contact. Ook vanuit de gebouwen is er op gezichtsherkenningsafstand zichtbaarheid en contact mogelijk met passanten.”
In nieuwe stedenbouw is er vaak minder contact
Sjoerd: “In de nieuwe stedenbouw wordt de ruimte niet meer omsloten door gebouwen, maar staan gebouwen los in de ruimte. De openbare ruimte wordt ingenomen en gedomineerd door gemotoriseerd verkeer, zowel ruimtelijk als akoestisch. Daardoor zijn de afstanden tussen mensen in de openbare ruimte groter en is ook de dichtheid van mensen per m2 veel lager; twee omstandigheden die ertoe leiden dat er minder contact ontstaat in de openbare ruimte.
Het waaigat karakter helpt ook niet: in plaats van intieme en omsloten stedelijke ruimten is er tussen de losse gebouwen vooral ongedefinieerde restruimte, gevuld met parkeren en als je geluk hebt met een klein stukje landschappelijke inrichting als cache misère.”
Over Sjoerd Soeters
Architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Eindhoven. Na zijn studie werkte hij bij het architectenbureau VDL in Amsterdam. In 1979 richtte hij samen met zijn vrouw een architectenbureau op, gevestigd in hun woonhuis aan de Prinsengracht. In de 80er jaren werkte hij aan sociale woningbouwprojecten in de Kinkerbuurt, maar ook aan particuliere woonhuizen, Circus Zandvoort en het interieur van de ministersvleugel van V&W.
Vanaf 1990 werkte Soeters aan stedenbouwkundige projecten als Javaeiland in Amsterdam, Marienburg in Nijmegen, De Resident in Den Haag, Sluseholmen in Kopenhagen, en Holland Park in Diemen. In al die projecten trad hij ook op als supervisor. Aan het kastelenproject Haverleij in Den Bosch heeft hij vanaf 1997 gewerkt. Hij ontwierp ook ‘De Piramides’, een markant gebouwencomplex in Amsterdam en het nieuwe centrum van Zaandam: ‘Inverdan’. Hiervoor ontving hij een erepenning van Zaandam. Op dit moment werkt Sjoerd als zelfstandige stedenbouwkundige en architect aan lopende en nieuwe PPHP-projecten vanuit het credo: Pleasant Places Happy People.