Wie en wat geven we de ruimte? “In Nederland zijn ontmoetingen best wel gecommercialiseerd”
Er is een groei in ruimteclaims; boven en onder het maaiveld. De woningbouwopgave, de energietransitie en klimaatadaptatie, maken van de openbare ruimte het strijdtoneel van de vraag: wie en wat geven we de ruimte? In gesprek met Marco Aarsen (landschapsarchitect) en Bas Govers (topadviseur mobiliteit en ruimte) over de kracht van samenkomen en conceptueel denken tijdens het eerstkomende event van Samen Ruimte Maken.
Verzuiling
Marco: “Binnen de overheid houden verschillende beleidsmakers zich bezig met de openbare ruimte, ieder met hun eigen aandachtsgebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeer, groen, gezondheid, verblijven en ontmoeten. Vaak zijn deze ook bestuurlijk van elkaar gescheiden."
Bas: “Ik merkte dat ik bij ruimtelijke congressen vaak de enige verkeerskundige was, terwijl verkeer juist zo’n impact heeft op de openbare ruimte. Marco vult aan: “Door de beperkte ruimte en de toename aan wensen wordt het steeds belangrijker om hierbij de juiste afwegingen en keuzes te maken. Uiteindelijk wil het college ook een integraal advies om de juiste beslissingen te nemen.”
Samen Ruimte Maken. Hoe doe je dat?
Bas: “Wij wilden graag een congres organiseren dat een brug slaat tussen de verschillende disciplines. Vanuit Goudappel willen we bijdragen aan een duurzame samenleving waarin ieder mens zich prettig beweegt en aangenaam kan leven. Hoe geven we mobiliteit een goede plek en optimaliseren we tegelijkertijd de benodigde ruimte maximaal voor andere functies? Hoe maken we bij verschillende belangen de juiste, toekomstbestendige keuzes waarbij economisch én persoonlijk welzijn zijn gewaarborgd, passend bij de gewenste identiteit van een gemeente?"
"Een congres waarbij wij de verschillende beleidsmakers en specialisten bij elkaar brengen, motiveert om samen te werken aan de openbare ruimte van morgen. Een interessante middag voor stedenbouwkundigen, mobiliteitsadviseurs, landschapsarchitecten; eigenlijk alle adviseurs die een gezonde, groene en toegankelijke leefomgeving voor iedereen voor ogen hebben. Het is niet voor niets dat we het evenement alweer voor de 11e keer verzorgen.”
"Het is niets voor niets dat we het evenement alweer voor de 11e keer verzorgen."
De ontmoetende stad
Lag vorig jaar de focus op een openbare ruimte voor iedereen, dit jaar besteden we aandacht aan hoe de openbare ruimte bijdraagt aan verblijven en verbinden met het thema ‘De ontmoetende stad.’
Marco: “Digitale bubbels zorgen voor een polariserende samenleving. De fysieke leefomgeving is de enige plek waar mensen uit verschillende ‘bubbels’ elkaar nog kunnen ontmoeten. Hoe stimuleren we ontmoetingen en aangename verblijfruimtes voor iedereen en hoe zorgen we daarmee voor meer verbinding?”
Bas: “Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een ruimte uitnodigt om buiten de spelen? Hoe faciliteer je meer niet-commerciële zitruimtes omdat niet iedereen altijd geld en zin heeft voor een terras? Zo zie je in Spaanse steden veel meer openbare bankjes en zitplekken. In Nederland zijn ontmoetingen best wel gecommercialiseerd.”
Wie en wat geven we de ruimte?
Goudappel adviseurs en specialisten bieden beleidsadviseurs graag handelingsperspectief met onderbouwende data en prognosemodellen.
Marco: “Wat voor stad wil je zijn en hoe draagt de openbare ruimte hieraan bij? Vanuit 11 focusgebieden werken we samen aan de openbare ruimte van morgen. Zo zorgen we ervoor dat we integraal werken aan ruimtelijke projecten. Samen met de kennis en ervaring van onze opdrachtgevers analyseren we eerst de huidige situatie, bepalen vervolgens de ambitie voor de toekomst en gaan daarna met elkaar ontwerpen. Zo voorkomen we arbitraire en sectorale keuzes en zorgen we ervoor dat we altijd eerst een integrale afweging hebben gemaakt vanuit een brede ambitie voordat we gaan ontwerpen. Dat is de kracht van conceptueel denken.”
Boeiende presentaties, reflecterende paneldiscussies, praktische workshops
Het evenement biedt interessante sprekers die aanzetten tot bewustwording en reflectie binnen het eigen verzorgingsgebied. Zo vertelt Alexander Kado, senior projectmanager bij de gemeente Minneapolis, meer over het participatieproces rondom het George Floyd Square. Eerst was dit plein een verkeerskundige kruising maar inmiddels een herdenkingsplaats voor de zwarte gemeenschap. Hoe kun je beide functies integreren en hoe betrek je de inwoners bij het ontwerp?
Marco: “Architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters is heel erg van de verhalende openbare ruimte. Hij ontwerpt plekken met een eigen karakter die bezoekers erg tot de verbeelding spreken. Tijdens zijn presentatie laat hij zien hoe we letterlijk de afstand tussen mensen in de openbare ruimte moeten verkleinen om meer contact en ontmoetingen te stimuleren.”
Bekijk het hele programmaSpeciaal voor Goudappel-relaties
Het event Samen Ruimte Maken is interessant voor professionals die op strategisch, beleidsmatig of ontwerpend niveau verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte in de stad; zoals stedenbouwkundigen, mobiliteitsadviseurs en landschapsarchitecten.
Het event is speciaal voor Goudappel-relaties (deelname is kosteloos). Goudappel stelt 15 wildcards beschikbaar voor andere geïnteresseerden die vanuit hun functie bijdragen aan het inrichten van de openbare ruimte.