Groningen zet in op proactief verkeersmanagement met multimodaal en voorspellend verkeersmodel

Nieuws

30 mei 2022

Verkeer Groningen

Groningen groeit fors de komende jaren. Om de stad ook tijdens geplande infrastructurele werken bereikbaar te houden, zet het samenwerkingsverband Groningen Bereikbaar een belangrijke stap naar proactief verkeersmanagement. Daarvoor ontwikkelde Dat.mobility (het data-onderdeel van Goudappel) een Multimodaal Voorspellend Verkeersmodel Systeem (MVVS), dat we op vrijdag 20 mei beschikbaar hebben gesteld. 

Proactief verkeersmanagement 

De basis van MVVS bestaat uit OmniTRANS Realtime, onze oplossing voor proactief verkeersmanagement. Realtime geeft een continu overzicht van verkeersdrukte en doorstroomsnelheid op basis van realtime data uit verschillende bronnen. Vanuit daar maakt het voorspellingen van de verkeerssituatie tot 30 minuten vooruit. Ook is er informatie over het busverkeer in opgenomen (o.a. de actuele locaties van bussen en hun vertragingen).  

MVVS heeft ook een module voor tactische toepassingen. Deze module biedt de mogelijkheid om what-if scenario’s met betrekking tot de aanpassingen aan de infrastructuur of VRI’s uit te voeren. Dat gebeurt met het onderliggende verkeersmodel van MVVS. Daarbij kan gekozen worden voor een gemiddelde werk- en weekenddag afgeleid uit historische data of op basis van een snapshot van de real-time actuele situatie. 

MVVS

Een dashboard binnen het MVVS van Groningen Bereikbaar

Toepassing van MVVS 

In Groningen wordt MVVS door Groningen Bereikbaar de komende drie jaar onder andere gebruikt bij het begeleiden van werkzaamheden aan de toegangswegen naar de stad (onder andere de A7, A28, provinciale wegen en andere routes in Groningen).  

Lees hier meer over MVVS.  

Meer weten over onze voorspellende verkeersmodellen?

Neem contact met ons op. We vertellen u graag wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact op