Het DMI-ecosysteem: samenwerken aan nieuwe digitale instrumenten

Goudappel is onderdeel van het DMI-ecosysteem (Dutch Metropolitan Innovations). In het DMI-ecosysteem werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen aan schaalbare oplossingen voor de uitdagingen rond klimaat, leefbaarheid en bereikbaarheid.

Het DMI-ecosysteem in het kort

  • In het DMI-ecosysteem werken het bedrijfsleven, kennisinstituten, G40- en G4-gemeenten, provincies en de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties samen  
  • Het doel is nieuwe digitale instrumenten voor slimme duurzame verstedelijking en mobiliteit te ontwikkelen
  • Het DMI-ecosysteem bestaat uit meerdere projecten. Goudappel speelt in twee projecten een grote rol
  • Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds
Den Haag

Samenwerken aan een toekomstbestendig Nederland

Het DMI-ecosysteem werkt als een platform waarop alles met elkaar verbonden wordt: zowel data en informatie als kennis, producten, diensten en beleid in het fysieke domein. Zo komen techniek, beleid, mensen en investeringen bij elkaar. Zodat bedrijven slimme oplossingen kunnen ontwikkelen en deze versneld en grootschalig kunnen uitrollen. Zodat gemeenten een beter inzicht krijgen in het functioneren van hun stad en op basis daarvan duurzame keuzes kunnen maken, voor en samen met bewoners en bedrijven. 

De rol van Goudappel binnen het DMI-ecosysteem

Goudappel neemt met twee projecten deel aan het DMI-ecosysteem: als onderdeel van het Digitale Regie op de Openbare Ruimte (DRO)-consortium en met de DMI use case ‘Deelmobiliteit’, een project waarin we werken aan een datagedreven prognosemodel dat anticipeert op onzekerheden binnen de ontwikkeling van deelmobiliteit.

Project I: DMI use case ‘Deelmobiliteit’

Goudappel ontwikkelt een datagedreven prognosemodel om onzekerheden rondom deelmobiliteit inzichtelijk te maken. In de groeiende markt voor deelmobiliteit helpt Goudappel gemeenten bij strategische besluitvorming. Het prognosemodel dat zij ontwikkelen, brengt vraag, aanbod en marktregulering met betrekking tot deelmobiliteit samen. 

Dit model:

•    Voorspelt vraag en aanbod op persoonsniveau.
•    Simuleert scenario's om de impact van beleidskeuzes te onderzoeken.
•    Biedt overheden concrete handvatten om deelmobiliteit effectief te stimuleren.

Dankzij dit project krijgen gemeenten inzicht in de factoren die de groei van deelmobiliteit bepalen, zoals locaties voor hubs, voertuigtypen en prijsstrategieën. Dit helpt bij het vormgeven van toekomstgerichte mobiliteitsoplossingen. 

Voor meer informatie over de potentie van deelmobiliteit:

Neem contact op met Guido Scheerder, adviseur locatieontwikkeling, Goudappel

Lees meer over dit project

Project II: Digitale Regie op de Openbare Ruimte: DRO-DMI consortium

Goudappel maakt deel uit van het DRO-consortium, een samenwerkingsverband waarin kennisuitwisseling centraal staat. Het DRO-consortium ontwikkelt en test digitale, schaalbare, op data gebaseerde oplossingen voor slimme verstedelijking en duurzame mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het sturen op onbenutte parkeercapaciteit en de mogelijkheid om deze schaarse ruimte toe te kennen aan bepaald gebruik of bepaalde gebruikers door hier data voor in te zetten. Of het ontwikkelen van modellen die laten zien hoe verschillende doelgroepen vervoersarmoede ervaren. Voor meer informatie over het DRO-DMI consortium:

Neem contact op met Han Zwijnenberg, strategisch adviseur Smart Mobility

Voor alle informatie over onze projecten in het DMI-ecosysteem:

Neem contact op met Joost de Bruijn, directeur Dat.mobility (onderdeel van Goudappel).

Neem contact op met Joost