Hub Locator: in 3 stappen inzicht in kansrijke hublocaties

Oplossing

Hub Locator

Doorstroming verbeteren, leefkwaliteit verhogen of duurzaam mobiliteitsgedrag stimuleren; gemeenten hebben allemaal hun eigen redenen om na te denken over mobiliteitshubs. Maar welk type hub past het beste? Wat is de meest strategische plek om zo’n hub te plaatsen? En hoe houdt u vervolgens rekening met de lokale inpassing? Om u te helpen bij het maken van onderbouwde keuzes, ontwikkelden we de Hub Locator. Hiermee bieden we inzicht in kansrijke locaties voor mobiliteitshubs, rekening houdend met lokale verplaatsingen en voorzieningen en de beleidsambities van uw gemeente.

Soorten hubs en hun bijdrage aan beleidsdoelen

Mobiliteitshubs zijn belangrijke knooppunten waar diverse vervoersstromen en voorzieningen samenkomen. De wens om mobiliteitshubs te realiseren, is inmiddels in veel mobiliteitsplannen en -visies geland. Maar deze in de praktijk realiseren roept meteen een belangrijke vraag op: welk type hub past er eigenlijk bij onze ambities? Er zijn verschillende soorten mobiliteitshubs met hun eigen invulling: hubs enkel bedoeld voor parkeren of hubs die dienen als overstappunt op openbaar vervoer of deelmobiliteit. Welk type het beste past, hangt af van de specifieke locatie en beleidsdoelen van een gemeente:

  • Duurzamer mobiliteitsgedrag binnen uw gemeente stimuleren? Dan zijn buurthubs een goede optie: plekken waar (deel)vervoer en voorzieningen samenkomen.
  • De ruimtelijke kwaliteit in uw gemeente verbeteren en parkeeroverlast verminderen? Dan is een wijkhub geschikt, waarbij mensen parkeren aan de rand van de wijk. 
  • Doorstroming verbeteren door het afvangen van (auto)verkeer naar uw gemeente? Dan past een stadsrandhub (of P+R), waar mensen makkelijk kunnen overstappen van de auto op het openbaar vervoer of een vorm van deelmobiliteit.

Hub Locator: onderbouwde keuzes maken voor hublocaties

De volgende stap is het zoeken naar geschikte locaties. Het realiseren van een mobiliteitshub is een grote investering. U wilt dus goed kunnen onderbouwen dat de locatie die u kiest ook echt de juiste is. Daarvoor is inzicht nodig: welke verkeersstromen lopen er langs locaties? Welke voorzieningen bevinden zich in de buurt? En met welke factoren moet ik rekening houden wanneer ik een hublocatie kies?

Om u daarbij te helpen, ontwikkelden we binnen het DMI-ecosysteem de Hub Locator. Deze quick-scantool toont kansrijke nieuwe hublocaties in een gemeente of regio door data over voorzieningen en verplaatsingen te combineren, rekening houdend met beleidsambities. Met data uit onze eigen verkeersmodellen en ons Mobiliteitsspectrum brengt de Hub Locator verplaatsingen (fiets, ov- en autoritten) in kaart. Vervolgens voegt het daar data aan toe over bestaande voorzieningen (zoals woningen, winkels, kantoren en onderwijs) uit openbare bronnen zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en het Haltebestand Nederland. Ook gebruiken we openbare data over netcapaciteit om in te kunnen schatten of we laadvoorzieningen kunnen toevoegen aan hublocaties. 

De Hub Locator levert duidelijke kaartbeelden op met kansrijke locaties voor nieuwe hub- of P+R-locaties. Naast het in kaart brengen van nieuwe locaties, is de Hub Locator ook geschikt voor het toetsen en prioriteren van eerder bedachte hublocaties.

Hub Locator

Voorbeeldkaart uit de Hub Locator met potentiële hublocaties in Zwolle op buurt-, wijk- en stadniveau incl. mogelijkheid tot laadvoorzieningen. Hoe donkerder de kleur, hoe kansrijker de hublocatie.

Onze 3-stappenaanpak

  1. Ambities vaststellen

    De eerste stap bestaat uit het vaststellen wat u als gemeente wilt bereiken met een mobiliteitshub. Idealiter doen we dit door met verschillende disciplines tegelijkertijd in gesprek te gaan: beleidsmakers mobiliteit én ruimtelijke ontwikkeling. Dat helpt om de verschillende beleidsambities samen te brengen en een integrale afweging te maken. Samen bepalen we:

    • Met welk doel een hub wordt ingezet
    • Welk soort hub hierbij past
    • Met welke ontwikkelingen rekening moet worden gehouden (geplande gebieds- en locatie-ontwikkelingen, beleid dat wordt voorbereid etc.)
    • Welke potentiële locaties de gemeente zelf al op het oog heeft

    We adviseren u over welk type hub past bij uw beleidsdoelen en tonen praktijkvoorbeelden van hubs in soortgelijke gemeenten. We kunnen dit proces ook met meerdere gemeenten tegelijkertijd doorlopen. Dat is bijvoorbeeld nuttig wanneer u als kleinere gemeente samen met twee of drie andere gemeenten wilt onderzoeken wat kansrijke hublocaties zijn in uw regio.

  2. Analyse met de Hub Locator

    De verzamelde informatie en uitgangspunten gebruiken we om met onze Hub Locator in kaart te brengen waar mensen en voorzieningen samenkomen, en op basis daarvan interessante hublocaties aan te wijzen. De Hub Locator combineert hiervoor data over het aantal- en het soort verplaatsingen (fiets, ov en auto) uit ons Mobiliteitsspectrum met data over de locaties van woningen en voorzieningen zoals winkels, kantoren en onderwijsinstellingen. Ook houdt de tool rekening met al bestaande hubs en de verkeersstromen die deze opleveren. Zo voorkomen we dat we hublocaties aanwijzen waardoor het op andere plekken te druk of juist te rustig wordt. 

  3. Advies over locaties

    De Hub Locator levert duidelijke kaartbeelden op, die inzicht bieden in de meest kansrijke hublocaties in uw gemeente of regio. We helpen u bij het interpreteren van de uitkomsten: wat zien we precies? Hierbij kunnen we inzoomen op specifieke wijken en/of buurten. Ook helpen we u in kaart te brengen waarmee u rekening moet houden bij de keuze voor een bepaalde locatie. Indien nodig betrekken we in deze fase externe stakeholders zoals deelmobiliteitsaanbieders.

Ondersteuning en advies bij realisatie        

Wilt u op basis van ons advies daadwerkelijk aan de slag met het realiseren van een hub? Ook daar helpen we u graag bij. Hiervoor schakelen we – afhankelijk van uw situatie en wensen – flexibel tussen de verschillende specialismen die we in huis hebben. Zo kunnen:

  • Onze beleids- en parkeerexperts adviseren over de meest effectieve aanpak voor het realiseren van een mobiliteitshub (starten met één hub of direct de basis leggen voor een dekkend netwerk), welke aanvullende beleidsmaatregelen daarvoor nodig zijn en welke rol u hier als gemeente moet innemen
  • Onze ontwerpers helpen om een hub goed en aantrekkelijk in te passen in de bestaande infrastructuur, passend bij de omgeving en beleving van gebruikers. Met Hub Dynamics kunnen we ontwerpen bovendien realistisch simuleren. 
  • Onze locatie-ontwikkelingsexperts inzicht geven in de effecten van een hub op de bereikbaarheid, het milieu en de leefbaarheid in uw gemeente
  • Onze gedragsexperts u helpen bij het bedenken van maatregelen die ervoor zorgen dat een hub straks daadwerkelijk (goed) gebruikt wordt
  • Onze juristen ondersteunen bij het vastleggen van financiering en het maken van (contract)afspraken met externe stakeholders zoals ontwikkelaars en deelmobiliteitsaanbieders

Inzicht in kansrijke hublocaties

Samengevat geven we u met de Hub Locator:

  • Inzicht in potentiële locaties voor mobiliteitshubs, passend bij uw beleidsdoelen op basis van data over bestaande verkeersstromen en de concentratie van voorzieningen.
  • Onderbouwing voor de keuze voor een specifieke locatie en duidelijke kaartbeelden die u helpen deze keuze begrijpelijk uit te leggen aan stakeholders en prioritering aan te brengen
  • Handelingsperspectief voor verdere realisatie en een overzicht van alle zaken waarmee u rekening dient te houden

Waarom Goudappel u goed kan helpen bij het onderzoeken van hub locaties

  • Datagedreven werken: we baseren onze adviezen op betrouwbare data, die we ontsluiten via slimme software en tools die we zelf ontwikkelen, zoals het Mobiliteitsspectrum en het Nederlands Verplaatsingspanel. Ook de Hub Locator is in eigen huis ontwikkeld.
  • Maatwerk: onze aanpak gaat verder dan ‘enkel’ een data-analyse. We gebruiken de Hub Locator om u gericht te kunnen adviseren op basis van uw beleidsambities en uw lokale situatie. Afhankelijk van uw vraag schakelen we verschillende inhoudelijke experts in.
  • Integrale benadering: we hebben ruime ervaring met alle zaken gerelateerd aan hubs: visie- en beleidsvorming, het verkeerskundig ontwerp van hubs (bijvoorbeeld die van de Smart Mobility Hub in Amsterdam), simulatie van verkeersafwikkeling op en rondom hubs en advies over de daadwerkelijke realisatie. Ook monitoren en evalueren we het functioneren van bestaande hubs via belevingsonderzoek. Al die kennis en ervaring gebruiken we om gericht en integraal te adviseren over hubs.
  • Kennis van inhoud én proces: de afgelopen jaren waren we betrokken bij kennisontwikkeling en –deling over mobiliteitshubs en ov-knooppunten, zoals dit CVS-paper en de landelijke actie-agenda ov-knooppunten. Door die kennis en ervaring weten we welk soort hubs passen bij welke ambities en welke zaken invloed hebben op de keuze voor een locatie. Bovendien weten onze procesmanagers wat er nodig is om alle stakeholders te betrekken en projecten zoals deze - waarin meerdere belangen samenkomen - tot een succesvol einde te brengen.
  • Innovatief: we ontwikkelen de Hub Locator continue door, in samenwerking met gemeenten en andere overheden via het DMI-ecosysteem. In de toekomst wordt het daardoor mogelijk om ook voetgangers en logistiek verkeer mee te nemen in onze analyses en nog beter rekening te houden met de interactie tussen hubs en de invloed van laadpalenbeleid.  Bovendien ontwikkelen we binnen het DMI-ecoysteem een systeemdynamisch model waarmee gemeenten de potentie van deelmobiliteit in kaart kunnen brengen.

Ontwikkeld in samenwerking met overheden en bedrijfsleven

De Hub Locator is ontwikkeld binnen het (Dutch Metropolitan Innovations) DMI-ecosysteem: een samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstituten, G40- en G4-gemeenten, provincies en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder een gezamenlijk uniform afsprakenstelsel. DMI is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds. Het DMI-ecosysteem richt zich op slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing. Het voorziet de domeinen ‘mobiliteit’, ‘openbare ruimte’ en ‘woningbouw’ van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld.

Ook onderbouwd kiezen voor hublocaties?

We geven u graag inzicht in kansrijke locaties in uw gemeente en hoe deze te benutten. Neem contact op met Suze Koster, adviseur (deel)mobiliteit en parkeren.

Neem contact op met Suze