Vooraanzicht van Smart Mobility Hub in Amsterdam

In het zuidoosten van Amsterdam gaat veel gebeuren de komende jaren: door de toevoeging van ruim 5.000 woningen, bedrijfsruimtes, horeca en een nieuw sportcomplex, worden wonen, werken, sporten en recreëren met elkaar verweven. Om ervoor te zorgen dat het gebied goed bereikbaar blijft, is de gemeente Amsterdam bezig met de ontwikkeling van een Smart Mobility Hub (SMH). Goudappel gaf hierbij alle benodigde verkeerskundige ondersteuning: van ontwerp tot simulatie van de verkeersafwikkeling en van voetgangersstromen.

Ontwerp geschikt voor veelzijdig gebruik 

De Smart Mobility Hub vervangt straks de huidige parkeerterreinen ten noorden van de Johan Cruijff Arena en biedt plek aan 2.160 auto-parkeerplekken, 700 fiets-parkeerplekken en geeft ruimte aan bussen, taxi’s, deelmobiliteit en openbaar vervoer. Op het dak wordt een groot sportpark gerealiseerd. De hub bedient diverse doelgroepen, waaronder zowel vaste gebruikers als incidentele bezoekers (bijvoorbeeld voor evenementen). De gemeente wil de hub daarom op verschillende manieren kunnen gebruiken. 

Die flexibiliteit namen we mee in het verkeerskundig ontwerp voor de hub. Hierin hielden we rekening met alle richtlijnen uit de NEN2443:2013 (de afmetingen van parkeervakken, situering van de hellingbanen en de bruikbaarheid en het comfort van de rijbanen). In een parkeergebouw van deze omvang (met bijbehorend gebruik) is de verkeerstructuur binnen het gebouw van groot belang voor de doorstroming. In de ontwerpfase besteedden we hier daarom extra aandacht aan. In dit specifieke geval resulteerde dit in o.a. extra rijbanen en het opdelen van de Smart Mobility Hub in vakken met een eigen toegang zodat er ook dynamisch gevuld kan worden. 

Bovenaanzicht van Smart Mobility Hub in Amsterdam

Bovenaanzicht van Smart Mobility Hub Amsterdam

Inzicht in de verkeerseffecten 

Kenmerkend voor de Smart Mobility Hub is het komen en gaan van grote groepen mensen in korte tijd. Denk aan een voetbalwedstrijd en een concert die tegelijkertijd afgelopen zijn, waardoor grote stromen voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen. Door middel van dynamische verkeerssimulaties voor alle vervoerswijzen hebben we in beeld gebracht wat de verkeerseffecten zijn van verschillende scenario’s en deze inzichten meegenomen in het ontwerp van de hub.  

Dit project toont de meerwaarde van de breedte van onze dienstverlening: doordat we zowel het verkeerskundig ontwerpen van mobiliteitshubs als het analyseren en simuleren van verkeersstromen op ons kunnen nemen, benutten we al tijdens het ontwerpproces optimalisatiekansen. Zeker in een gebied als dit, is het simuleren van voetgangersstromen enorm waardevol. 

Schematische weergave boven- en zijaanzicht van voetgangerssimulatie

Een grafische weergave van een voetgangerssimulatie

De bouw van de Smart Mobility Hub door bouwbedrijf Heijmans staat gepland voor 2025 en oplevering wordt verwacht in 2027.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam 
Jaar: 2023 – heden