Utrecht geeft groen licht voor Merwedekanaalzone

11 oktober 2021

De gemeenteraad van Utrecht heeft op 7 oktober groen licht gegeven voor de plannen voor de Merwedekanaalzone. De Merwedekanaalzone bestaat uit drie deelgebieden, waarvan de stadswijk Merwede de grootste is. Dit wordt een van de grootste binnenstedelijke en autovrije wijken van Nederland. Goudappel ontwikkelde hiervoor het mobiliteitsconcept. 

De Merwedekanaalzone

In totaal komen er maximaal 10.000 woningen in de Merwedekanaalzone, waarvan 6.000 in Merwede. Deze 6.000 woningen bieden plek voor zo'n 12.000 bewoners. Meer dan de helft van deze woningen valt in het betaalbare segment. In Merwede is veel aandacht voor rustige plekken en groen, zoals pleinen, binnentuinen en parken. Alle voorzieningen zoals scholen, sportvoorzieningen en horeca is op loopafstand. Ook is er veel ruimte voor creatieve bedrijvigheid. 

Sleutelrol voor mobiliteit

Goudappel ontwikkelde het mobiliteitsconcept voor de Merwedekanaalzone. We zijn dan ook al sinds 2017 betrokken bij het project, dat geldt als een van de eerste binnenstedelijke ontwikkelingen waarbij ingezet wordt op een ambitieus mobiliteitsconcept met de mobiliteitshub als centraal element. Mobiliteit vervult dus een sleutelrol binnen het project. Zo wordt Merwede autovrij en kan parkeren alleen aan de rand van de wijk. Hierdoor ligt de focus op wandelen, fietsen en openbaar vervoer. Daarnaast zijn wandel- en fietsbruggen een belangrijk onderdeel van het mobiliteitsconcept van de Merwedekanaalzone om het gebied te verbinden met andere gebieden zoals Park Transwijk. 

Meer lezen over het Merwedekanaalzone project en onze bijdrage hieraan? Dat kan hier.