Handboek: "De ontwikkeling van het stedelijke loop- en wandelnetwerk"

De voetganger komt de laatste jaren steeds meer onder de aandacht bij stedenbouwkundigen, verkeerskundig ontwerpers en beleidsmakers. Echter ontbreken er nog altijd handvatten voor deze doelgroep om de wandelintenties van de voetganger goed te faciliteren op het wandelnetwerk en in de openbare ruimte.

Daarom ontwikkelde Dennis van Sluijs (adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel) een handboek voor de ontwikkeling van het stedelijke loop- en wandelnetwerk. Dat deed hij tijdens zijn afstudeertraject in samenwerking met Hogeschool Windesheim, gemeente Amersfoort, het Rijksvastgoedbedrijf en gemeente Zwolle. Inmiddels wordt het handboek in diverse projecten toegepast.

Handboek voetganger

Het doel van dit handboek is om bij te dragen aan het verbeteren van de huidige loop en wandelroutes, naar kwalitatief hoogwaardige loop en wandelroutes voor iedere individuele voetganger, waardoor de baten van de voetganger optimaal benut kunnen worden. Het gewenste gevolg hiervan is dat er meer wordt gelopen en de openbare ruimte voor iedere voetganger comfortabel en aantrekkelijk is.

Inhoud van het handboek

Op basis van verschillende typen voetgangers en de behoeften en eisen per type voetganger, is de ‘structuur van het stedelijke loop en wandelnetwerk’ opgesteld. Het stedelijke loop en wandelnetwerk kent in deze structuur drie soorten routes en vier soorten zones:

  • Makkelijke, snelle en toegankelijke loop en wandelroute;
  • Hoogwaardig toegankelijke loop en wandelroute;
  • Groene en levendige loop en wandelroute;
  • Centrumzones;
  • Speelzones;
  • Schoolzones;
  • Rustzones.

Download het handboek hier gratis

Meer weten?

Dennis van Sluijs vertelt u graag meer over de ontwikkeling van het stedelijke loop- en wandelnetwerk en hoe het handboek hierbij kan helpen.

Neem contact op met Dennis