Standaard voor efficiënte uitwisseling MaaS-data valt in de prijzen

Nieuws

11 december 2024

mobility-as-a-service

Slim en efficiënt mobiliteitsdata en -diensten delen tussen Mobility-as-a-Service-aanbieders en vervoerders, om moeiteloos reizen mogelijk te maken. Dát is het doel van de TOMP-API, een succesvolle standaard waar we vanuit Goudappel al sinds het begin in 2018 aan meewerken. En dat bleef niet ongezien: tijdens de IBDS Stelseldag won de TOMP-API de Bronzen API Award.

Prijs voor vooruitstrevende API-initiatieven

API’s (Application Programming Interfaces) zorgen ervoor dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Als digitale brug in de vorm van afspraken of ‘standaardtaal’ maken ze zo een efficiënte samenwerking  mogelijk. Om de toepassing van API’s binnen de overheid te stimuleren, reikt het Kennisplatform API's de API-award uit aan vooruitstrevende API-initiatieven. Na eerdere winnaars als de Samenwerkende Universitaire Reken Faciliteiten (SURF) en Kadaster, viel dit jaar de TOMP-API in de prijzen met een derde plek. De eerste plek ging naar Justid voor hun CPA Register API.

TOMP-API: standaard voor data-uitwisseling Mobility-as-a-Service

De TOMP-API is een initiatief vanuit een publiek-private werkgroep binnen het Mobility-as-a-Service (MaaS)-programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van dat programma was om MaaS in Nederland van de grond te krijgen: één platform dat verschillende vervoersopties toont, helpt de beste te kiezen én deze te boeken en betalen. 

Dat kan alleen wanneer aanbieders van vervoer en Mobility-as-a-Service-partijen samenwerken. Daarvoor is het nodig dat alle partijen ‘dezelfde taal spreken’: mobiliteitsdata moet gestandaardiseerd gedeeld kunnen worden. Daarom ontwikkelde de werkgroep een oplossing: de Transport Operator Mobility-as-a-Service Provider-API (TO – MP). Uniek aan deze API: het toont niet alleen alle reisopties maar maakt het ook mogelijk om ieder deelstukje van vervoer te boeken, te betalen en te bedienen (zoals het slot van een deelfiets).

"Dat de TOMP-API op zoveel plekken geïmplementeerd is, onderstreept hoe belangrijk deze is voor samenwerking rondom Mobility-as-a-Service."

Edwin van den Belt (software architect)

Erkenning van (inter)nationaal succes

Sinds het ontstaan van de werkgroep in 2018 speelt Goudappel een belangrijke rol in de ontwikkeling en het onderhoud van de TOMP-API. Dankzij de open standaard-vorm en goede documentatie nam de API de afgelopen jaren een enorme vlucht, met meer dan 100 implementaties wereldwijd:

  • In Nederland wordt de TOMP-API gebruikt door o.a. B2B-platform riVier, MaaS-apps Glimble en Gayio, taxibedrijven en deelmobiliteitsaanbieders als Urbee, Baqme, Check en Felyx.
  • Ook internationaal groeit het aantal implementaties in o.a. Australië, Verenigde Staten, België, Duitsland (o.a. Deutsche Bahn) en Denemarken (deelfietspartij Donkey Republic).

Dat succes bevestigt de relevantie van de TOMP-API. Edwin van den Belt, als software architect betrokken namens Dat.mobility (onderdeel van Goudappel): “In de werkgroep hebben we onszelf tot doel gesteld dat iedereen moeiteloos moet kunnen reizen. Dat de TOMP-API wereldwijd zoveel wordt toegepast, laat zien hoe belangrijk een standaard taal hiervoor is. Een podiumplek bij de Gouden API Award is een extra mooie erkenning.”

Meer weten over de TOMP-API?

Ontdek hoe deze standaard voor data-uitwisseling helpt het succes van Mobility-as-a-Service te vergroten. Neem contact op met Edwin van den Belt (software architect).

Neem contact op met Edwin