Inzicht in logistieke positie Zeeland: van knelpunten naar kansen

Project

Logistieke hotspots

De jaarlijkse Logistieke Hotspot verkiezing is een belangrijk moment voor de logistieke sector. Alle regio’s in Nederland worden beoordeeld op hun logistieke kracht en potentieel, wat een duidelijke indicatie geeft van waar de grootste kansen liggen. Om te ontdekken waar verdere groei mogelijk is, en zo de Zeeuwse economie te versterken, onderzochten wij de logistieke positie van Zeeland.

Kennisdeling stimuleren

Wat heeft ervoor gezorgd dat Zeeland is structureel stijgt op de ranglijst van de Logistieke Hotspot verkiezing? En hoe kunnen zij een nog sterkere positie krijgen?

Eerst brachten we in kaart hoe we de logistieke positie van Zeeland kunnen versterken, met focus op duurzaamheid en economische vitaliteit om de brede welvaart te vergroten. Aangezien wij het belangrijk vinden om kennisdeling rondom logistiek te stimuleren, betrokken we daarna vijf TIL Design-studenten (Transport, Infrastructuur en Logistiek) van de TU Delft bij dit onderzoek naar de logistieke positie van Zeeland. Doel van het onderzoek: het in kaart brengen van de veerkracht van Zeelands logistieke netwerk, het analyseren van de kansen en bedreigingen om uiteindelijk de positie van dit logistiek knooppunt te versterken en zijn duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Kansen om Zeelands positie als logistiek knooppunt te versterken

Belangrijkste conclusie van het onderzoek: er zijn meerdere kansen om Zeelands strategische positie als logistiek knooppunt te versterken. Er zijn echter ook knelpunten die de efficiëntie van het netwerk beperken, zoals de capaciteit van de sluizen. Strategische investeringen en het bevorderen van een modal shift naar duurzamere vervoersmiddelen zijn belangrijk om Zeelands positie als logistiek hotspot te optimaliseren en de economische groei te ondersteunen. 

3 aanbevelingen voor het versterken van het logistieke netwerk

Uit het onderzoek kwamen enkele belangrijke aanbevelingen naar voren:
•    Identificeer belangrijke knooppunten. Door belangrijke logistieke knooppunten – zoals de havens van Vlissingen en Terneuzen - te identificeren, kunnen goederenstromen worden geoptimaliseerd. Gericht investeren in deze gebieden verbetert de infrastructuur en verhoogt de efficiëntie.
•    Aanpakken van knelpunten. De beperkte capaciteit van sluizen op de waterwegen in Zeeland vormt een knelpunt, wat leidt tot wachttijden. Investeren in de sluizen en optimaliseren van de ruimte kan de doorstroming verbeteren.
•    Benut het spoorwegnet. Het spoorwegnetwerk in Zeeland wordt momenteel onderbenut, met een gebruik van minder dan 50% van de capaciteit. Dit biedt kansen om de druk op andere transportvormen – zoals transport per vrachtwagen - te verlichten. Hiervoor moeten wel eerst uitdagingen zoals ontbrekende detectiesystemen en beperkte infrastructuur worden aangepakt.
 

Meer weten? Bekijk hier het verkorte rapport

Ook behoefte aan inzicht?

Wilt u logistieke hotspots in kaart brengen, groeimogelijkheden identificeren, kansen benutten en knelpunten tijdig aanpakken? Neem dan contact op met Juliette.

Neem contact op met Juliette

Jaar: 2024