Tips voor het integreren van logistiek in verkeersbeleid
Breng de werelden van planologie en goederenvervoer samen en integreer logistiek in mobiliteitsbeleid.
Goederenvervoer is een onlosmakelijk onderdeel van ons mobiliteitssysteem en bevindt zich altijd en overal om ons heen: door de lucht, per spoor, via de weg en over water. De goed ontwikkelde logistieke sector heeft een enorme toegevoegde waarde voor de handel, werkgelegenheid en investeringen in Nederland. Echter brengt logistiek ook uitdagingen met zich mee, zoals luchtvervuiling en ruimtegebrek. Bij Goudappel helpen wij graag gemeenten om goederenvervoer te faciliteren en de impact hiervan te verkleinen. Met behulp van het nationale investeringsprogramma Topsector Logistiek ontstaan kansen voor de doorontwikkeling van logistiek als motor voor duurzame, economische groei.
Logistiek gaat over de organisatie, de planning en de uitvoering van goederenstromen, met alle voorwaarden, organisatie, planning en uitvoering van activiteiten die in verband staan met de opslag en het transporteren van goederen. Wij werken op meerdere schaalniveaus aan een toekomstbestendige logistiek, waarbij we onderscheid maken tussen stadslogistiek en regionale/nationale logistiek.
Stadslogistiek heeft veel invloed op verschillende aspecten van brede welvaart. Het draagt onder andere bij aan de economische vitaliteit en sociale inclusiviteit van een stad. Voldoende retail- en horecafuncties maken immers een stad aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. Door de toename van mensen, groeit het aantal transportmiddelen ook mee. Sinds de opkomst van e-commerce zijn bestelbussen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook afvallogistiek neemt een prominente plaats in, en dat zal niet veranderen door de opkomende circulaire economie.
Om het Klimaatakkoord na te leven is het van belang dat alle (middel)grote steden vanaf 2025, met een overgangsperiode, zero-emissiezones invoeren om de schadelijke uitstoot te verminderen. Zero-emissie stadslogistiek helpt steden schoon, leefbaar en bereikbaar te houden. Dit betekent dat er moet worden ingezet op duurzame distributiemethodes, zoals elektrische voertuigen of het gebruik van transport over het water.
Kortom, de doorontwikkeling en verduurzaming van stadslogistiek is van belang om een hogere brede welvaart score te verwezenlijken in een stad.
Naast het verbeteren van stadslogistiek werkt Goudappel aan het versterken en onderhouden van nationale en regionale logistieke hotspots en verbindingen. We onderzoeken hoe de logistieke positie verder kan worden verbeterd, met oog voor brede welvaart. Dit omvat het beoordelen van netwerkcapaciteit, infrastructuurbetrouwbaarheid, technologie en ruimte voor logistieke groei, beschikbare arbeidsplaatsen, woningbouwopgave en energiebeheer (capaciteit, modal shift en zero-emissie logistiek). We ontwikkelen bestel- en vrachtmodellen voor regionale en nationale netwerken en werken samen met Rijkswaterstaat en marktpartijen in de Alliantie GVM aan geavanceerde vervoersmodellen voor goederenvervoer. Bovendien specialiseren we ons in de wisselwerking tussen personenmobiliteit en logistieke opgaven binnen hetzelfde netwerk.
De afgelopen jaren kregen beleidsmedewerkers, zowel stedenbouwkundigen als verkeerskundigen, steeds meer oog voor de impact van logistiek op de leefomgeving. De vraag hierbij is: hoe bedenken we effectief en bruikbaar beleid dat de negatieve effecten van logistiek beperkt, zoals luchtvervuiling en ruimtegebrek, en dat de duurzaamheid van logistiek en de lokale economie juist versterkt?
Om deze vraag te beantwoorden, zijn de volgende inzichten nodig:
Juist omdat logistiek zo’n enorme invloed heeft op de verschillende onderdelen van brede welvaart, is het belangrijk deze verschillende onderdelen in samenhang met elkaar te bekijken. In onze advisering doen we dat door een integrale foto te maken van de logistieke stromen. Wij hebben daarbij oog voor gereden routes en logistieke efficiëntie, alsook de impact op duurzaamheid (CO2 en luchtkwaliteit), verkeersveiligheid en de koppeling met ander (mobiliteits)beleid.
Om effectieve maatregelen te nemen voor bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid, is inzicht in logistiek essentieel. Welke routes worden het meest gebruikt? Op welke afstanden en door welke voertuigen? Goudappel biedt diverse instrumenten om logistiek in kaart te brengen. Zo beschikken wij over een GIS-model dat netwerkeffecten van overslagpunten in beeld brengt. Voor gebieds- en locatieontwikkeling beschikken we over kengetallen en een gestandaardiseerde rekenmethodiek om realistische inschattingen van laad- en losbewegingen te maken.
De transitie van fossiele brandstoffen naar elektrische aandrijvingen brengt kansen en uitdagingen met zich mee. Het opladen van elektrische vrachtwagens en bestelbusjes in gebieden met netcongestie vereist expertise in elektrisch rijden, netbeheer, transportsystemen en slimme laadsystemen. Goudappel kan ondernemers, transporteurs en overheden helpen bij de elektrificatie van wagenparken, het ontwikkelen van laadstrategieën, de installatie van (snel)laders in privé- en (semi)openbare ruimtes en het vinden van flexibiliteit en capaciteit op het stroomnet.
Ook bij het opstellen van logistiek beleid is een participatieproces van belang. Het is daarvoor belangrijk om op te trekken met lokale logistieke stakeholders, zoals transportbedrijven in de gemeente, ondernemers in de gemeente, hulpdiensten en het eigen wagenparkbeheer van de gemeente. Wij identificeren en betrekken bij elk logistiek project relevante stakeholders. Bij meer complexe projecten stellen we een aparte procesmanager aan.
Vanuit onze visie op logistiek willen wij gemeenten helpen met het krijgen van inzicht in en het krijgen van grip op logistiek. Door onze uitgebreide beschikbaarheid aan data en vele expertises, kun je bij ons terecht voor een passend advies en procesbegeleiding.
Breng de werelden van planologie en goederenvervoer samen en integreer logistiek in mobiliteitsbeleid.
Clean energy hubs vormen een belangrijke kans voor de logistieke sector op het gebied van verduurzaming. Het haalbaarheidsonderzoek van Goudappel geeft inzicht in welke locaties geschikt zijn voor clean energy hubs en welke factoren bepalend zijn voor succes.
Iedereen heeft het recht om veilig thuis te komen. Daarom werken we iedere dag aan een veiliger Nederland.
Een goede combinatie met de fiets: het openbaar vervoer. Welke potentie biedt het ov ons?
Hubs en ook Mobility-as-a-Service krijgen steeds meer vorm. Wie gaat voor succes, kiest voor een integrale aanpak.