In 4 stappen een 'Sustainable Urban Mobility Plan' (SUMP) opstellen

Naar verwachting (nog afhankelijk van definitieve EU-besluitvorming dit najaar) is het hebben van een ‘Sustainable Urban Mobility Plan’, kort gezegd een SUMP, nodig vanaf 2026. Het opstellen van een SUMP leidt tot een duurzaam mobiliteitsbeleid. Beleid waar gemeentes, gezien de klimaatopgave, eigenlijk nu al mee bezig (zouden moeten) zijn. Bijkomend voordeel is dat gemeentes met een SUMP in aanmerking komen voor EU-subsidie. Maar wat houdt een SUMP precies in en hoe stel je een SUMP op? Wij voorzien u graag van antwoorden.
Wat is een SUMP?
Een SUMP is een mobiliteitsplan dat voldoet aan Europese richtlijnen. Het is een integraal plan voor het duurzaam verbeteren van de mobiliteit in een stad of regio, zodat mobiliteit bijdraagt aan de leefbaarheid van het gebied. Bij het opstellen van een SUMP wordt extra aandacht besteed aan participatie van alle belanghebbenden en aan het monitoren en evalueren van beleid. Ook spelen (emissievrije) logistiek en mobiliteitshubs een prominente rol in SUMP's. Het gebied waarvoor een SUMP wordt opgesteld komt niet per definitie overeen met gemeentegrenzen zoals bij mobiliteitsplannen vaak het geval is. Een SUMP wordt opgesteld voor een functional urban area (FUA). De grenzen hiervan worden bepaald door de dagelijkse stroom van goederen en personen.
Lees hier meer over wat een SUMP inhoudt en waarom u een SUMP nodig heeft.
Wij helpen u graag bij het opstellen van een SUMP. Gezien de klimaat- en de woningbouwopgave waar we voor staan en de toegenomen ongelijkheid binnen onze maatschappij, is het goed nu al aan de slag te gaan met het opstellen van een plan dat bijdraagt aan het vergroten van de leefbaarheid. Dit kan door mobiliteit een passende en positieve rol te laten spelen in- en over de grenzen van uw gemeente. Hiervoor doorlopen we vier stappen.

In 4 stappen een SUMP opstellen
Financiële ondersteuning
Wanneer u over een SUMP beschikt, komt u mogelijk in aanmerking voor nationale of Europese subsidie voor de uitvoering van onderdelen van uw plan. Het is dan ook altijd verstandig om hierover in contact te treden met mensen binnen uw organisatie die zich bezighouden met die financieringsmogelijkheden.
Lees hier welke steden in Nederland naar verwachting een SUMP nodig hebben vanaf 2026.
Waarom Goudappel u uitstekend kan helpen bij het opstellen van uw SUMP
- SUMP-expert: We zijn volledig op de hoogte van de SUMP-richtlijnen en weten als geen ander waar een SUMP aan moet voldoen. Ook internationaal werken we aan verschillende SUMP-projecten.
- Kwalitatief hoogwaardige data: Wij hebben toegang tot kwalitatief hoogwaardige data uit zowel openbare bronnen zoals GIS, als tot onze eigen databronnen zoals het NVP, OmniTRANS Spectrum en onze verkeersmodellen. Deze data zetten we om in heldere beslisinformatie.
- Participatie en procesbegeleiding: Wij begrijpen de belangen van verschillende groepen en kunnen als onafhankelijke partij zorgen voor de juiste gesprekken met de juiste spelers. Goudappel heeft veel ervaring met het organiseren van enquêtes, focusgroepen, raadbijeenkomsten en inloopavonden.
- Monitoring & evaluatie: We beschikken over uitstekende tools om de uitkomsten van een SUMP te kunnen monitoren, evalueren en bijsturen waar nodig.
- Efficiënt en effectief: We hebben alle expertise met betrekking tot mobiliteit in de breedte in eigen huis. Daardoor kunnen we de integraliteit van het plan waarborgen. We kunnen snel schakelen tussen verschillende subexpertises, zoals ov, parkeren, logistiek, mobiliteitshubs, voetgangers, fiets en klimaat & energie.
- Ruime ervaring: We hebben in de 60 jaar dat Goudappel bestaat alle ontwikkelingen rond mobiliteit meegemaakt en mede gevormd. Ook hebben we de afgelopen vijf jaar zo'n 40 mobiliteitsplannen en -visies opgesteld voor onze klanten, waarmee we ruime ervaring hebben opgedaan.