Haalbaarheidsonderzoek voor Clean Energy Hubs

Om goederenvervoer te verduurzamen wordt ingezet op duurzamere energiebronnen zoals elektriciteit, biobrandstof en waterstof. De huidige tank- en laadinfrastructuur is hiervoor echter nog niet geschikt. Daarom stimuleert een landelijke beleidsprogramma provincies en gemeenten om tank- en laadlocaties te vinden voor deze energiebronnen: Clean Energy Hubs. Maar hoe bepaalt u welke locaties hiervoor geschikt zijn? En met welke factoren moet u rekening houden? Het haalbaarheidsonderzoek van Goudappel maakt dit inzichtelijk. Op basis van logistieke stromen en tank- en laadbehoefte geven we u inzicht in de meeste kansrijke locaties voor Clean Energy Hubs.
Overstap op duurzamere energiebronnen
Van de totale uitstoot van broeikasgassen door binnenlands verkeer en vervoer wordt een derde veroorzaakt door vrachtvoertuigen (in 2023 gelijk aan 10,3 megaton CO₂). Naast het verduurzamen van personenmobiliteit, richt het Klimaatakkoord zich dan ook op verduurzaming van logistiek verkeer. Belangrijk hiervoor is de overstap van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel naar duurzamere energiebronnen zoals elektriciteit, biobrandstof en waterstof. De huidige tank- en laadinfrastructuur voor deze energiebronnen is echter nog niet dekkend.
Clean Energy Hubs
Om een dekkend netwerk te creëren voor een duurzamere laad- en tankinfrastructuur, werken alle twaalf provincies, het Rijk en havenbedrijven samen in het landelijke beleidsprogramma Clean Energy Hubs. Doel van dit programma is om voor 2030 honderd Clean Energy Hubs te realiseren in Nederland.
Een Clean Energy Hub (ook wel Smart Energy Hub of Green Energy Hub genoemd) is een openbaar tank-, laad- of bunkerstation waar minimaal twee alternatieve duurzame energiebronnen worden aangeboden voor zwaar wegtransport en binnenvaart. Denk aan elektra, waterstof, biobrandstoffen, Hydrotreated Vegetable Oils (HVO), Groen Gas (CNG), Gas to Liquid (GTL) en Bio LNG. Waar mogelijk biedt een Clean Energy Hub ook andere faciliteiten zoals parkeren, horeca en vergader- en overnachtingsruimte.
Vinden van de juiste locaties: een complexe puzzel
Het landelijke beleidsprogramma stimuleert provincies en gemeenten om geschikte locaties voor Clean Energy Hubs te onderzoeken. Het vinden van geschikte locaties is echter een complexe puzzel. Zo speelt veiligheid een belangrijke rol bij het vinden van locaties. Door hun specifieke vorm zijn veel duurzamere energiebronnen namelijk licht ontvlambaar. De beschikbare ruimte in Nederland is daarnaast schaars. Door de vele vrachtverkeerstromen en logistieke bedrijvigheid zijn vooral locaties op bedrijventerreinen en langs grote transportassen en drukke vaarwegen geschikt. Maar deze locaties zijn vaak al in eigendom van andere partijen of hebben een bestemmingplan dat geen Clean Energy Hubs toestaat, wat de zoektocht complexer maakt.
Onderbouwde keuzes maken
Aangezien de uiteindelijke realisatie van een Clean Energy Hub een grote investering is, moet de keuze voor een specifieke locatie goed onderbouwd worden. Ons haalbaarheidsonderzoek geeft u de benodigde inzichten. In 3 stappen tonen we u de meest kansrijke locaties voor Clean Energy Hubs, passend bij uw beleidsdoelen en omgevingseisen, en adviseren we over aanvullende kansen.

Voorbeeldkaart met geschikte locaties voor Clean Energy Hubs
Haalbaarheidsonderzoek Clean Energy Hubs: zo pakken we het aan
Ondersteuning bij realisatie
We helpen u vervolgens graag om op basis van ons advies daadwerkelijk aan de slag te gaan met de realisatie van Clean Energy Hubs. De rol die we hierbij spelen, hangt af van uw vraag. Zo kunnen we als inhoudelijk adviseur, project- of procesmanager ondersteunen bij het:
- Opstellen van een uitvoeringsprogramma voor het realiseren van Clean Energy Hubs in uw gemeente of regio
- Vastleggen van eisen en uitgangspunten in duidelijke beleidskaders voor ontwikkelaars
- Modelmatig inzichtelijk maken wat de effecten van een Clean Energy Hub zijn op de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu.
- Daadwerkelijk ontwerpen en realiseren van Clean Energy Hubs samen met projectontwikkelaars en investeerders
Waarom Goudappel u goed kan helpen met haalbaarheidsonderzoek voor Clean Energy Hubs
- Integrale oplossingen: we zoeken altijd naar oplossingen die bijdragen aan meer dan één enkel beleidsdoel en bedenken integrale en verkeersveilige oplossingen die bijdragen aan bereikbaarheid, duurzaamheid én economische vitaliteit.
- Brede kennis van mobiliteit en gerelateerde domeinen: bij ons werken experts op het gebied van logistiek, elektrificatie, hubs, ontwerp, verkeersveiligheid én verkeersafwikkeling. Zo weten we wat er beleidsmatig nodig is voor hubs, maken we met verkeersmodellen de effecten op doorstroming en leefomgeving inzichtelijk en kunnen we ook helpen met het verkeersveilig ontwerpen en realiseren van een Clean Energy Hub.
- We brengen stakeholders samen: de afgelopen jaren werkten we voor 90% van de Nederlandse gemeenten en provincies. Daarnaast werken we voor de Topsector Logistiek, het bedrijfsleven en ontwikkelaars. Met ervaring op verschillende schaalniveaus van zowel de elektrische vervoer- als gemeentelijke wereld, spreken we de taal van alle betrokken partijen. We weten wat er nodig is om stakeholders samen te brengen en draagvlak te creëren.
- Onderdeel van een breed netwerk: we werken samen met een groot aantal kennispartners. Afhankelijk van de vraag, schakelen we flexibel specialisten in voor aanvullende vragen over engineering of bewaking.
- Innovatief: jaarlijks investeren we minstens 5% van onze omzet in innovatie. Naast advies gebaseerd op betrouwbare data, ontwikkelen we ook zelf slimme databronnen en software-oplossingen om die data te ontsluiten, analyseren en presenteren.