Rendabele snellaadlocaties realiseren voor zwaar verkeer

Om ook in de logistieke sector de energietransitie mogelijk te maken, wordt door investeerders gezocht naar geschikte snellaadlocaties voor zwaar verkeer. Een grote investering, die vraagt om onderbouwing. Hoeveel laadbehoefte is er in een gebied? Welke locaties passen daarbij? En hoe realiseer ik een prettige en veilige snellaadlocatie die aansluit bij gemeentelijke eisen? Als mobiliteitsexpert met kennis van zowel logistiek, elektrificatie, beleid en ontwerp helpen we u daar graag bij.
Elektrisch zwaar verkeer
Van de totale uitstoot van broeikasgassen door binnenlands verkeer en vervoer wordt een derde veroorzaakt door vrachtvoertuigen (in 2023 gelijk aan 10,3 megaton CO₂). Om de energietransitie vorm te geven, zetten overheden en marktpartijen naast het verduurzamen van personenmobiliteit dan ook volop in op verduurzaming van (zwaar) logistiek verkeer. Op dit moment betekent dat vooral een overstap op elektrisch rijden. Er is wel een probleem: de huidige laadinfrastructuur is nog niet toereikend om het groeiend aantal elektrische vrachtwagens aan te kunnen.
Sluitende business case voor snellaadlocaties
Investeerders zoeken naar manieren om het snellaadnetwerk uit te breiden. Een sluitende business case creëren voor snellaadlocaties is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. De beschikbare ruimte in Nederland is schaars en een deel daarvan is nodig voor natuur, wonen en bedrijven. En op plekken waar wel ruimte is, is het maar de vraag hoe groot de snellaadbehoefte is en of een snellaadlocatie past in het bestemmingsplan van een gemeente. Bovendien zijn veel geschikte locaties al in eigendom van andere partijen.
Als investeerder in snellaadlocaties wilt u zekerheid dat uw investering zich op termijn terugverdient. Daar is inzicht voor nodig:
- Hoeveel elektrische vrachtwagens rijden er in een bepaald gebied? Wat is hun laadbehoefte?
- Welke locaties zijn het meest geschikt voor snelladen en hoe sluit ik aan bij de eisen van een gemeente? Is hier voldoende netcapaciteit?
- Wat is er nodig om een locatie gebruiksvriendelijk en verkeersveilig in te richten?
- En hoe pak ik de afstemming met andere partijen efficiënt aan?
Om u te helpen bij deze vragen, ontwikkelde Goudappel een vier stappen-aanpak voor het realiseren van rendabele snellaadlocaties. Op basis van marktpotentie brengen we de laadbehoefte in beeld, toetsen we geschikte snellaadlocaties, helpen we u bij het ontwerpen van een veilig en prettig snellaadplein, en verzorgen we de afstemming met gemeente, grondeigenaren en netbeheerder. Zo bent u verzekerd van een onderbouwde investering en een soepel realisatieproces.
Ontdek in 3 stappen wat kansrijke locaties voor Clean Energy Hubs zijn
Een voorbeeldkaart van geschikte locaties gebaseerd op verwachte laadbehoefte
Een rendabele snellaadlocatie realiseren in 4 stappen

Voorbeeld van een rijcurvesimulatie waarmee we beoordelen of er voldoende rij- en draairuimte is voor zwaar verkeer
Waarom Goudappel u goed kan adviseren over snellaadlocaties
- We zoeken altijd naar integrale oplossingen die verkeerstechnisch op orde zijn, en tegelijkertijd veilig én gebruiksvriendelijk zijn. Hiervoor gebruiken we niet alleen onze mobiliteitsexpertise maar ook de ervaring die we opdeden in andere domeinen. Zo weten we dankzij onze betrokkenheid bij buitenreclameonderzoek hoe we de marktwaarde van locaties kunnen bepalen op basis van het aantal mensen en verplaatsingen.
- We beschikken over brede kennis van mobiliteit en gerelateerde domeinen. Bij ons werken experts op het gebied van logistiek, elektrificatie, ontwerp, verkeersveiligheid én verkeersafwikkeling. Zo weten we wat er beleidsmatig nodig is voor snellaadlocaties, maken we de effecten op doorstroming en leefomgeving inzichtelijk, en helpen we met het verkeersveilig ontwerpen van een locatie.
- We spreken de taal van verschillende partijen. De afgelopen jaren werkten we voor 90% van de Nederlandse gemeenten en provincies. Daarnaast werken we voor de Topsector Logistiek, het bedrijfsleven, netbeheerders en ontwikkelaars. Dankzij die ervaring op verschillende schaalniveaus van zowel de elektrische vervoer- als gemeentelijke wereld weten we wat er nodig is om stakeholders samen te brengen en projecten tot een succesvol einde te brengen.
- Jaarlijks investeren we minstens 5% van onze omzet in innovatie. Daarmee ontwikkelen we slimme databronnen en software-oplossingen om betrouwbare data te ontsluiten, analyseren en presenteren, ter ondersteuning van onze adviezen.
- Als onderdeel van een breed netwerk van kennis- en samenwerkingspartners, schakelen we flexibel specialisten in voor aanvullende vragen over engineering of bewaking.