Verkeerstelling: inzicht in verkeerssituaties
Om iets te kunnen zeggen over de effectiviteit van beleid of de verkeersveiligheid van een locatie, zijn verkeersgegevens nodig. Verkeerstellingen geven inzicht in de hoeveelheid en de samenstelling van het verkeer. Deze data vormen één van de fundamenten van onze verkeersadvisering. Goudappel werkt voor onafhankelijk verkeersonderzoek samen met NDC Nederland.
Verkeerstellingen in het kort
- Verkeerstellingen geven inzicht in de hoeveelheid en het soort verkeer op een bepaalde locatie.
- Er bestaan verschillende soorten verkeerstellingen, zoals tellingen gedaan met lussen, slangen, camera's en tellingen door een persoon.
- Verkeerstellingen leveren onmisbare inzichten op voor verschillende vraagstukken rondom ontwikkellocaties, verkeersveiligheid en voor de Basiskaart Geluidsemissies.
Soorten verkeerstellingen
Er zijn verschillende soorten verkeerstellingen. Denk aan:
- Tellussen: detectielussen in of net onder de bovenste laag van een weg, vooral geschikt voor drukke wegen. Ook detectielussen bij een verkeersregelinstallatie kunnen meten hoeveel verkeer voorbij komt.
- Telslangen: mobiele tellers, een combinatie van een holle slang die over de weg wordt getrokken en een telkast. Telslangen kunnen vrijwel op alle locaties toegepast worden.
- Telcamera's: vooral geschikt voor het meten van verkeer gedurende een langere periode en voor het analyseren van wachtrijen, verkeersgedrag en verkeersveiligheid.
- Visuele waarneming: tellingen die uitgevoerd worden door een natuurlijk persoon (die handmatig verkeer telt).
- Verkeersradars: een radarkastje dat wordt opgehangen aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal.
Samenwerking met NDC Nederland
Voor onafhankelijk verkeersonderzoek werken we bij Goudappel vaak samen met onze partner NDC Nederland. NDC beschikt over honderden veldmedewerkers, telslangen en camera's waarmee door het hele land verkeer wordt geteld. De verkeerstellingen van NDC leveren nuttige informatie op over de hoeveelheid en het soort verkeer op een bepaalde locatie. Deze informatie gebruiken we bij Goudappel vervolgens weer voor onze onderzoeken.
Toepassing van verkeerstellingen
Voorbeeldtoepassingen waarbij data uit verkeerstellingen worden gebruikt:
- Als basis voor onderzoek naar de verkeerssituatie op of rondom een bepaalde (ontwikkel)locatie.
- Als input voor verkeersmodellen en het verbeteren van doorstroming door middel van verkeersmanagement.
- Als basis voor verkeersveiligheidsanalyses.
- Als onderdeel van monitoring en evaluatiestudies.
- Als onderdeel van een Basiskaart Geluidsemissie, een wettelijke verplichting vanuit de Omgevingswet.
Verkeerstellingen voor analyses naar verkeersveiligheid
Een belangrijke toepassing van verkeerstellingen is bij analyses van de verkeersveiligheid op een locatie. Door middel van camera's onderzoeken we niet alleen hoeveel automobilisten, fietsers en voetgangers een bepaalde locatie passeren, maar ook hoe zij zich in het verkeer gedragen. Samen met NDC gebruikten we deze aanpak bijvoorbeeld bij dit project in Amsterdam, maar ook bij verkeersveiligheidsstudies op spoorwegovergangen en rondom tramhaltes.
Verkeerstellingen als onderdeel van de Basiskaart Geluidsemissies
Vanaf 2026 zijn gemeentes door de Omgevingswet wettelijk verplicht om de geluidsemissie van gemeentelijke wegen met meer dan 2.500 voertuigen per etmaal inzichtelijk te maken. Verkeerstellingen helpen om de geluidsemissie te bepalen. Goudappel kan u op verschillende manieren helpen met het opstellen van een Basiskaart Geluidsemissie, bijvoorbeeld door een telplan te ontwikkelen en deze samen met NDC uit te voeren.
Met een Basiskaart Geluidsemissie (BGE) voldoen aan de Omgevingswet
Het monitoren van de geluidsontwikkeling op gemeentelijke wegen met de Basiskaart Geluidsemissie (BGE).
Ontdek hoe we helpen