Mystery guest onderzoek: inzicht in kwaliteit OV Vervoerregio Amsterdam
De Vervoerregio Amsterdam (VRA) wil inzicht in de kwaliteit van het openbaar vervoer en het verloop van gemaakte afspraken met vervoerders. Om dat inzicht te verkrijgen, voeren wij elk kwartaal in vier concessiegebieden (in totaal 2000 ritten) mystery guest onderzoek uit. Dit doen we in bus, metro en tram.
Mystery guest onderzoek
Veldwerkers doen zich bij dit onderzoek voor als reiziger en beoordelen iedere rit op een zo objectief mogelijke manier op een groot aantal criteria, behorend bij zeven thema’s:
- Halteren (bijv. stopt de bus dichtbij de halte?)
- Materieel (bijv. staat het lijnnummer voorop de bus?)
- Reinheid/schade (ligt er bijvoorbeeld zwerfafval in de tram?)
- Klantvriendelijkheid (groet de bestuurder?)
- Interieur (bijv. is er een rolstoelplank in de tram?)
- Bezetting (in hoeverre was het voertuig vol?)
- Informatievoorziening (bijv. worden alle haltes omgeroepen?)
Gebruik van de onderzoeksresultaten
Vervoerders krijgen wekelijks een overzicht van de onderzoeksresultaten op hoog detailniveau. Denk aan resultaten per rit, aangevuld met foto’s van opvallende situaties. Zo hebben vervoerders de mogelijkheid om snel in te grijpen als bijvoorbeeld blijkt dat een dienstregeling op een halte ontbreekt.
Daarnaast maken we elk kwartaal rapportages, die trends laten zien. Neemt bijvoorbeeld in de loop van de tijd het aandeel voertuigen waarop graffiti is gespoten af of niet? Dat duiden van trends helpt de Vervoerregio Amsterdam bij het monitoren van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Dat is zowel nuttig voor beleidsdoeleinden, als voor het beheren van contracten met vervoerders.
Versterken van onderzoek met innovatie
Door middel van innovatie maken we het onderzoek sterker. Zo ontwikkelden we een tool met geautomatiseerde roosters voor de veldwerkers. Deze roosters zijn efficiënt en vormen samen een representatieve steekproef van de dienstregeling. De invoer van veldwerkers wordt samen met de door hen gemaakte foto’s automatisch doorgestuurd naar de data-analist bij Goudappel, die vervolgens met één druk op de knop rapportages opstelt en deze deelt met stakeholders.
Goudappel doet deze opdracht samen met met ovbuRo en veldwerkbureau NDC. ovbuRo verzorgt hierbij de projectleiding, NDC het veldwerk en Goudappel de steekproeven, dataverwerking en rapportages.
Lees hier meer over dit onderzoekOpdrachtgever: Vervoerregio Amsterdam
Jaar: 2022-2023