Samen Ruimte Maken 2021 - bekijk alle presentaties
Op donderdag 11 november 2021 vond de achtste editie van ons jaarlijkse evenement in het Eye Filmmuseum plaats, een inspirerende dag met interessante presentaties. Die presentaties hebben we op deze pagina verzameld.
Presentaties tijdens Samen Ruimte Maken
Onze steden en dorpen zijn continu in beweging en we bevinden ons daarmee in een tijd vol allerlei transities. Transities op het gebied van mobiliteit, klimaat, inclusiviteit, wonen en energie. Hoe vinden we synergie tussen deze transities? En hoe ontwerpen we de stad zo dat deze klaar is voor de opgaven van morgen? Daarover ging het tijdens Samen Ruimte Maken, de achtste editie van ons jaarlijkse event in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. De dag werd voorgezeten door Pascale Willems (adviseur mobiliteit & ruimte) en Christiaan Kwantes (mobiliteitsstrateeg).
Dit jaar vond het event in deels hybride vorm plaats. Het eerste gedeelte was zowel fysiek in Amsterdam als online via een livestream te volgen. Dat zorgde voor een recordaantal aanmeldingen - 100 online en 100 fysiek. Al die bezoekers luisterden naar verschillende interessante presentaties:
- Stedenbouwkundig perspectief op maatschappelijke transities in de stad - ontwerpen voor sociale inclusiviteit en klimaattransitie door Kristina Knauf (associate architect bij MVRDV)
- Gender inclusive design of public space: why is gender inclusive design in public space necessary? And what can be done? door Ines Kawgan-Kagan (managing director bij AEM-Institute, Berlin)
- Renaissance van de Velperweg: van brede en onveilige asfaltbaan naar fietsvriendelijke en groene boulevard door Dorine van der Wielen en Pieter Polman (Gemeente Arnhem)
- OV-knooppunten om te verblijven: de transformatie van OV-gebieden door Rianne Roeleveld (Goudappel)
- Schetsontwerp Noordewierweg: samen met de werkgroep van barrière naar verbinding door Arjen Jansen (Gemeente Amersfoort)
Stedenbouwkundig perspectief op maatschappelijke transities in de stad
Klimaatverandering is het belangrijkste thema van de eeuw. Maar hoe zorgen we samen met inwoners voor duurzame en krachtige steden? Bij MVRDV hebben ze het antwoord: participatieve stedenbouw, een integrale ontwerpstrategie voor inclusieve klimaatadaptatie.
In haar presentatie vertelt Kristina Knauf (associate architect bij MVRDV) meer over het principe van participatieve stedenbouw aan de hand van inspirerende voorbeelden. Zo maakten ze tijdens de Mobility Challenge in Rotterdam samen met bewoners ruim veertig parkeerplekken vrij voor vergroening in ruil voor toegang tot een mobiliteitshub met deelmobiliteit.
Bekijk de presentatie over participatieve stedenbouw
Gender inclusive design of public space
Ruim 80% van de vrouwen ervaart seksuele intimidatie in publieke ruimtes. En maar 20% van deze ruimtes is ontworpen voor vrouwen. Dat heeft allerlei negatieve gevolgen. Vrouwen die zich niet veilig voelen kunnen namelijk bepaalde plekken vermijden en dat leidt tot sociale exclusie.
Gelukkig zijn er ook oplossingen. Ines Kawgan-Kagan (managing director bij AEM-Insitute, Berlin) vertelt over het belang van gender inclusive design of public space.
Bekijk de presentatie over gender inclusive design (EN)
Renaissance van de Velperweg
De Velperweg is een historische verbindingsroute in Arnhem die leidt langs meerdere landhuizen. Maar de weg wordt door veel fietsers en voetgangers als onveilig ervaren en daarom is de gemeente bezig met een herontwerp. Goudappel hielp om de ambities rondom de Velperweg in beeld te brengen in een samenvattende video.
Naast de video vertellen Pieter Polman en Dorine van der Wielen (Gemeente Arnhem) meer over het herontwerp van de Velperweg, een goed voorbeeld van erfgoed inclusief ontwerpen.
Bekijk de presentatie over de Velperweg
OV knooppunten als sleutels in de mobiliteitstransitie
OV knooppunten zijn belangrijke sleutels in de mobiliteitstransitie. Maar dan moeten we ze wel transformeren van plekken om over te stappen naar plekken om te verblijven. Dat vraagt om een integrale benadering.
Rianne Roeleveld (adviseur mobiliteit & ruimte) bij Goudappel vertelt meer over haar favoriete ov-knooppunt en het belang van die integrale benadering.
Bekijk de presentatie over OV knooppunten
Schetsontwerp Noordewierweg: van barrière naar verbinding
De Noordewierweg in Amersfoort wordt door veel bewoners als onveilig ervaren en heeft de twijfelachtige eer om de heetste straat van de stad te zijn. Al in 2019 wordt er daarom een motie aangenomen om samen met de wijk aan de slag te gaan met de straat. Tot de zomer van 2020 gebeurt er echter niets.
Dat leidt vanzelfsprekend tot frustratie onder bewoners. Hoe het toch lukte om samen met een werkgroep met wijkbewoners te werken aan een schetsontwerp voor een vernieuwde Noordewierweg? Arjen Jansen (projectmanager bij de Gemeente Amersfoort namens Procap) vertelt meer over dit co-creatieproces en de geleerde lessen.
Bekijk de presentatie over de Noordewierweg
Benieuwd naar de editie in 2022?
Die stond volledig in het teken van de voetganger: hoe zetten we die voorop in de openbare ruimte? Bekijk alle presentaties hier terug.