SAMEN RUIMTE MAKEN 2022 'De stad te voet' - kijk alle presentaties terug

Terugblik

De stad te voet

Op dinsdag 29 november 2022 vond de negende editie van ons jaarlijkse evenement in het Eye Filmmuseum plaats, dit keer met als thema: 'De stad te voet - de voetganger voorop in de openbare ruimte'. Een inspirerende dag met interessante presentaties en workshops. Alle presentaties nog eens terugkijken? Dat kan op deze pagina.

Presentaties tijdens 'De stad te voet'

Dagvoorzitters Pascale Willems (adviseur mobiliteit & ruimte) & Christiaan Kwantes (mobiliteitsstrateeg) namen ons mee langs vier interessante presentaties:

 • De emancipatie van de voetganger - op grote voet in de openbare ruimte
  Martine de Vaan (programmaleider City Deal Ruimte voor Lopen)
 • Nudging (voor) de voetganger - het beïnvloeden van gedrag in de openbare ruimte
  Koen Bandsma (onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen)
 • Venice on foot - de dagelijkse praktijk in voetgangersstad Venetië 
  Andrea Graziano (CEO Città Sotto Scacco, Italië)
 • Verkenning Ruimte Maken - meer ruimte voor lopen, verblijven en groen
  Johannes Beuckens (beleidsadviseur Gemeente Amsterdam) en Lennert Bonnier (adviseur mobiliteit & ruimte Goudappel)

Impressie van de hele dag? Bekijk hier de foto's

De emancipatie van de voetganger

De aandacht voor de voetganger nam de afgelopen jaren toe. Maar toch bestaan er nog veel misverstanden rondom de voetganger en lopen. Martine de Vaan (programmaleider City Deal Ruimte voor Lopen) neemt ons mee langs deze misverstanden en welke acties er volgens haar nodig zijn om de voetganger een volwaardige positie te geven in de openbare ruimte. 

Nudging (voor) de voetganger

Nudging draait om (onbewuste) gedragsbeïnvloeding. Welke kansen biedt dat voor de voetganger? En wat gebeurt er al? Koen Bandsma (onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen) vertelt er meer over.

Venice on foot

Een historisch stadscentrum gericht op de voetganger, in Venetië weten ze daar alles van. Voor welke uitdagingen staat een stad waar de auto niet welkom is? En welke oplossingen zijn er? Andrea Graziano (CEO van Città Sotto Scacco) neemt ons mee naar Italië. 

Verkenning Ruimte Maken

Meer ruimte voor lopen, groen en verblijven in een steeds drukker wordend Amsterdam. Met de Verkenning Ruimte Maken onderzoekt de stad hoe dat mogelijk te maken is. Johannes Beuckens (beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam) en Lennert Bonnier (adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel) lichten een tipje van de sluier op.

Hoe ziet 'toegankelijkheid voor iedereen' er uit in de praktijk?

Naast deze presentaties, stonden we tijdens het event ook stil bij de brede doelen van lopen en in het bijzonder toegankelijkheid voor iedereen. Waarom is het zo belangrijk om verschillende doelgroepen te onderscheiden? En hoe creëren we een toegankelijk voetgangersnetwerk dat voldoet aan alle verschillende behoeften? Lees hier meer.

Nog even nagenieten van de hele dag? Bekijk hier de aftermovie