Nu eens een nuchter verhaal over hubs: geen heilige graal, maar wat dan wel?

Hub (tijdelijk)

Hubs worden gezien als toekomstige overstappunten tussen vervoerswijzen en als aantrekkelijke opstapstations voor deelmobiliteit. Maar sommige partijen hebben wel érg hoge verwachtingen van het concept en zien de hub als magische oplossing voor alle verkeersvraagstukken. Die hooggespannen verwachtingen kunnen uiteindelijk leiden tot diepe teleurstellingen later.

Om de verwachtingen bij te stellen, teleurstellingen te voorkomen en bij te dragen aan een realistisch productiemodel voor mobiliteitshubs, schreven Christiaan Kwantes (adviseur mobiliteit & ruimte) en Arthur Scheltes (adviseur openbaar vervoer) voor het CVS Congres 2021 een paper over de hub. Het paper "Nu eens een nuchter verhaal over mobiliteitshubs: geen heilige graal, maar wat dan wel?" staat stil bij de (hooggespannen) verwachtingen rondom de hub. 

Belangrijkste punten uit het paper

  • Maatschappelijke voedingsbodem: waarom hebben we zulke hoge verwachtingen van de mobiliteitshub
  • Zes grote beloftes van de hub: waarom lijken hubs zo aantrekkelijk?
  • De verwachtingen van mobiliteitshubs zijn te hoog: drie pijnpunten
  • Waar zitten de kansen wel? 

Lees het paper hier.

Over het CVS Congres

Het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS) is een congres voor adviseurs, beleidsmedewerkers en wetenschappers op het gebied van verkeer, vervoer en ruimte. Iedere deelnemer dient hiervoor een paper in. De beste papers worden beoordeeld door een zeskoppige jury en beloond met een prijs. Het paper van Christiaan en Arthur werd in 2021 beloond met de originaliteitsprijs. Vooral de verfrissende kijk en gedurfde stellingname vielen bij de jury in de smaak.