Goudappel samen met consortium aan de slag met toekomstvisie Limburg 2050
Hoe gaat Limburg de komende 30 jaar veranderen? Welke ambities heeft de provincie zelf en hoe nemen we deze mee in de toekomstplannen? In opdracht van de provincie Limburg gaat een consortium van Goudappel, AT Osborne, PosadMaxwan, Stec Groep en Generation.Energy een Integrale Strategische Toekomstvisie 2050 ontwikkelen met ondersteuning van een systeem-dynamisch model.
Breed consortium: wonen, economie, energie, ruimtelijke samenhang en mobiliteit
Om vraagstukken integraal te onderzoeken, is een breed consortium gevormd met specifieke expertise op vier hoofdthema’s. Naast onze expertise op het gebied van mobiliteit, focust Stec Groep zich op wonen en economie, Generation.Energy op energie en PosadMaxwan op ruimtelijke samenhang en uitwerking. AT Osborne zal het gehele proces begeleiden.
Grip op toekomstig beleid met systeemdenken
Welk effect hebben externe factoren op mobiliteit, nu en in de toekomst? Door middel van systeemdenken geven we u het antwoord.
Lees meerScenarioverkenning met systeemdynamica
Samen met de betrokken partijen onderzoeken we welke (nieuwe) toekomstscenario’s er zijn voor Limburg. Deze scenarioverkenning begint met het in beeld brengen van ontwikkelingen op de kernthema’s: mobiliteit, verstedelijking, energie, klimaatadaptatie en groen.
Dit doen we met het datagedreven ‘Foto van Limburg’ waarin zoveel mogelijk data wordt gebundeld. Met ondersteuning van een systeem-dynamisch model verkennen we vervolgens 4 ontwikkelscenario’s. We creëren deze scenario’s met behulp van de PBL-scenario’s en maken deze specifiek voor Limburg. Met behulp van een systeem-dynamisch model laten we zien in hoeverre deze scenario’s de ontwikkeling van mobiliteit in Limburg beïnvloeden.
Met inzicht in de impact van beleidskeuzes, helpen we de provincie beter te anticiperen op de toekomst met gericht beleid en doordachte investeringen.
Naar verwachting is het plan in de zomer van 2025 af.
In dit project nemen we grenzen weg: tussen disciplines, tussen data en beleid, en tussen ‘inhoudelijke inzichten’ en ‘bestuurlijke besluitvorming’. Een mooie uitdaging.