Matthijs Dicke-Ogenia over frustraties op de weg: "Geef elkaar de ruimte"

Matthijs EditieNL

Het is steeds drukker op de weg en dat leidt dan ook steeds vaker tot irritaties en soms zelf ongelukken. Waarom houden we steeds minder rekening met elkaar? En wat is de oplossing? EditieNL vroeg het Matthijs Dicke-Ogenia (verkeerspsycholoog bij Goudappel).

Meer verschillende soorten weggebruikers

Matthijs: "Naast dat het drukker wordt in Nederland zien we ook dat mensen individualistischer worden. Daar komt nog bij dat er meer verschillende soorten weggebruikers zijn bijgekomen, denk aan de elektrische fiets en de step. Het verkeer wordt zo minder eenduidig en weggebruikers hebben meer verschillende snelheden."

"Geef elkaar de ruimte"

De oplossing volgens Matthijs? "Meer rekening houden met elkaar en dus respectvol rijden. Geef elkaar de ruimte." Ook de Vervoerregio Amsterdam zet daarop in met hun nieuwe verkeersveiligheidscampagne 'Met elkaar overweg - gun elkaar de ruimte'.  Het doel van de campagne is om weggebruikers bewust te maken van de ruimte die ze innemen op de weg, dat ze die moeten delen met anderen én dat ze daar hun gedrag op moeten aanpassen. 

Benieuwd naar het hele interview met Matthijs? Bekijk de uitzending hier terug (het item duurt van minuut 08:00 - 11:00) of lees het artikel op RTL Nieuws.