Webinar 'Vitale Centrumgebieden: van landelijke benchmark naar lokale toepassing'
Nederlandse centrumgebieden zijn volop in ontwikkeling. Op sommige plekken neemt leegstand af, onder andere door de transformatie naar nieuwe functies zoals wonen en werken. Maar dat betekent niet dat alle zorgen voorbij zijn. Hoe houden we Nederlandse centrumgebieden samen vitaal? En aan welke knoppen kunt u draaien? Daarover organiseerden we op donderdag 9 juni het webinar: ‘Vitale centrumgebieden: van landelijke benchmark naar lokale toepassing’. Bekijk hieronder de terugblik.
Terugblik
Moderator Karin de Regt (Goudappel) nam ons mee langs meerdere interessante presentaties:
- Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2022: het toekomstperspectief van de 100 grootste Nederlandse centra
Hoe vitaal zijn de 100 grootste Nederlandse centrumgebieden? En wat is het idee achter deze benchmark? Tim van Huffelen (adviseur retail- en centrumontwikkeling bij Goudappel) presenteerde in het webinar de nieuwe landelijke editie van de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden.
Bekijk de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2022 hier
- Lokale aanpak: hoe Leiden haar centrum vitaal houdt
De Vitaliteitsbenchmark geeft inzicht in landelijke trends en lokale kansen. Eén van de centrumgebieden die ook in 2022 goed scoort op vitaliteit, is Leiden. Arjan Boersma (adviseur stadseconomie bij de gemeente Leiden) nam ons mee in hun aanpak.
- Aan de slag met centrumgebieden in Overijssel
De aanpak van centrumgebieden speelt niet alleen op gemeentelijk niveau, maar zeker ook bij de provincies. De Provincie Overijssel liet daarom twee jaar geleden een aanvullende benchmark uitvoeren. In het webinar vertelden Koen Docter (beleidsadviseur) en Lieke Kiekebosch (stadsbeweger) wat ze vervolgens hebben gedaan met deze inzichten.
Bekijk het rapport Vitale Centrumgebieden Overijssel hier