Economische effecten veranderende mobiliteitssituatie binnenstad Apeldoorn in beeld
De binnenstad en de omgeving van Apeldoorn zijn sterk in ontwikkeling door realisatie van de plannen ‘Stadspark Apeldoorn’. Doel van die plannen is het creëren van een duurzame en bereikbare stad, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Deze ingrepen beïnvloeden niet alleen de openbare ruimte, maar hebben ook economische effecten voor het centrumgebied. Om inzicht te krijgen in die economische effecten, schakelde het centrummanagement en de gemeente Apeldoorn onze hulp in.
Stadspark Apeldoorn: meer groen en ruimte voor ontmoeting
Met het herontwikkelingsplan Stadspark Apeldoorn zetten gemeente en centrummanagement zich in om van de binnenstad van Apeldoorn en de directe omgeving, een groene en levendige ontmoetingsplek te maken, oftewel een groot stadspark.
Uit de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2024 van Goudappel blijkt dat Apeldoorn goed scoort op de indicatoren voorzieningen en bereikbaarheid. Er is echter nog ruimte voor verbetering op de indicator ruimtelijke kwaliteit. Genoemde plannen zijn een goed begin om de economische vitaliteit van het centrum van Apeldoorn te verbeteren.
Bekijk hier de hele Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2024Inzicht nodig in gevolgen
Onderdeel van het plan Stadspark Apeldoorn is het toevoegen van nieuwe woon- en werkplekken. Naast nieuwe woningbouw betekent dat herontwikkelingen in de BSK-zone van Apeldoorn (Binnenstad, Stationsgebied, Kanaalzone), zoals het aanleggen van groene zones, verbeterde wandel- en fietspaden en het creëren van nieuwe ontmoetingsplekken.
Ontwikkelingen die vragen om een herindeling van de openbare ruimte en het maken van keuzes op het gebied van mobiliteit. Hoe houden we de binnenstad goed bereikbaar? En welke effecten heeft deze herinrichting op de lokale economie? Voor het beantwoorden van die vragen is inzicht nodig.
De gevolgen voor de binnenstad
Met behulp van data over voetgangersstromen, reistijden voor fiets en auto en benchmarkgegevens brachten we de effecten van de Stadspark-plannen in beeld. Hieruit blijkt dat de plannen leiden tot verschillende effecten op de retail-, horecazaken en cultuurvoorzieningen in de binnenstad, zowel positief als negatief.
De belangrijkste verwachtingen zijn:
- Een forse inwonersgroei door de komst van meer woningen. Dit voorspelt extra uitgaven: meer inwoners betekent immers meer consumenten. Dit is gunstig voor ondernemers in de binnenstad. Maar: meer inwoners betekent ook dat er extra ruimte nodig is voor verkeer en parkeren.
- Meer groen en extra ruimte voor fietsers en voetgangers zorgen voor een prettiger verblijfsklimaat. Dit aangename verblijfsklimaat trekt meer bezoekers aan en nodigt hen uit om langer te blijven. Vooral de recreatieve delen van de binnenstad, zoals het winkelgebied en de horecapleinen, profiteren hiervan.
- Door wijzigingen in de mobiliteitssituatie, wordt op sommige trajecten de autoreistijd langer. Dit zorgt ervoor dat specifieke aanbieders in de stad, zoals meubelzaken en verszaken, minder aantrekkelijk zijn om met de auto te bezoeken. Dit kan een negatief effect hebben op hun omzet.
Adviezen voor een bereikbare binnenstad
Uit onze analyse blijkt dat er maatregelen nodig zijn om de binnenstad bereikbaar en leefbaar te houden. Daarom gaven we Apeldoorn de volgende adviezen:
- Creëer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen: bijvoorbeeld door bus- en doorgaande autostromen uit de binnenstad te halen.
- Denk aan fietsparkeren: om te zorgen voor een goede fietsbereikbaarheid, is het plaatsen van voldoende (bewaakte) fietsstallingen noodzakelijk. Dit is voordelig voor kortere bezoeken, waarbij een korte loopafstand gewenst is.
- Vergeet andere vervoerswijzen niet: hou bronpunten goed bereikbaar, ook voor autoverkeer en het openbaar vervoer. Denk hierbij aan parkeergarages, het station en belangrijke bushaltes. Zorg op specifieke locaties aan de randen van de binnenstad voor kort-parkeerplekken om doelgerichte en dagelijkse winkelbezoeken te ondersteunen.
Input voor verdere uitwerking
Dit project bewijst hoe belangrijk het is om bij ontwikkelplannen integraal te kijken naar de effecten op bereikbaarheid, leefbaarheid en economie. Het is voor de ondernemers en bezoekers van Apeldoorn van groot belang dat de binnenstad bereikbaar blijft, zonder in te leveren op leefkwaliteit en veiligheid. Door het groener en leefbaarder maken van de stad, verbetert de aantrekkingskracht, waardoor meer bezoekers en inwoners gebruik zullen maken van winkels en horecagelegenheden. Dit zal de economie van de binnenstad versterken.
Onze aanbevelingen voor de invulling van de openbare ruimte en de herinrichting van mobiliteit zijn meegenomen in de verdere uitwerking van het Stadspark Apeldoorn.
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn & Apeldoorn Binnenstad
Jaar: 2023