Zo economisch vitaal zijn Nederlandse centrumgebieden
Hoe staat het met de economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden in Nederland? Welke maatregelen hebben effect? En wat zijn verbeterkansen? We brengen het in kaart met de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden. Vandaag komt de nieuwste editie uit.
Inzicht in de economische vitaliteit van Nederlandse centrumgebieden
Met de benchmark brengen we sinds 2015 iedere twee jaar de economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden in Nederland in kaart. Economische vitaliteit bepalen we in de benchmark op basis van ruim 25 indicatoren behorend bij 4 categorieën: voorzieningenaanbod, ruimtelijke kwaliteit, demografie en bereikbaarheid.
De benchmark geeft niet alleen inzicht in de economische vitaliteit (en ontwikkeling) van centrumgebieden, maar maakt het ook mogelijk om centra met elkaar te vergelijken, het effect van maatregelen te beoordelen en vooral: nieuwe verbeterkansen te ontdekken.
Belangrijkste inzichten 2024
- Terwijl het aantal bestedingen per inwoner stijgt, daalt het aantal voorzieningen per centrumgebied
- Betere ruimtelijke kwaliteit en minder leegstand leiden tot hogere vitaliteit
- De compactheid van centra neemt toe
- De top 3 vitale centrumgebieden blijft gelijk voor zowel de binnensteden en grote centrumgebieden terwijl er veel verschuivingen plaatsvinden bij de middelgrote centra